Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα
Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μετά από αρκετά χρόνια άσκησης της χειρουργικής θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών σε μεγάλο αριθμό ασθενών (πάνω από 2000) μας δίνει τη δυνατότητα να εκτελούμε την θυρεοειδεκτομή με ασφάλεια και ριζικότητα, επιτυγχάνοντας άμεση και οριστική λύση του προβλήματος του ασθενούς παράλληλα με το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ
Οι χειρουργικές επεμβάσεις στον θυρεοειδή αδένα – ανάλογα με την έκτασή τους – ταξινομούνται στις εξής κατηγορίες:
Ολική θυρεοειδεκτομή (total thyroidectomy)
Θεωρητικά πλήρης αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδικού παρεγχύματος (αμφοτέ-ρων των λοβών, του ισθμού και του πυραμοειδούς λοβού).
Σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή (near-total thyroidectomy)
Διατήρηση ελάχιστου θυρεοειδικού υπολείμματος, κατ΄ εκτίμηση 1-2 gr εν είδει «λεπτού φλοιού”, στην οπίσθια επιφάνεια του ενός ή και των δύο λοβών, αντίστοιχα προς το σημείο εισόδου των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων στον λάρυγγα (σύνδεσμος του Berry).
Υφολική θυρεοειδεκτομή (subtotal thyroidectomy)
Διατήρηση κατ’ εκτίμηση 4-5 gr θυρεοειδικού παρεγχύματος σε κάθε πλευρά (αριστερά και δεξιά), σε μία προσπάθεια διατήρησης της θυρεοειδικής λειτουργίας και αποφυγής της ανάγκης χορήγησης θεραπείας υποκατάστασης, παράλληλα με την προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων.
Ολική λοβεκτομή με ισθμεκτομή και ετερόπλευρη υφολική θυρεοειδεκτομή (επέμβαση Hartley-Dunhill)
Η ολική λοβεκτομή γίνεται στην πλευρά όπου εντοπίζεται η βλάβη (π.χ. τοξικό αδένωμα) και η υφολική θυρεοειδεκτομή στην άλλη πλευρά (διατήρηση 4-5 gr θυρεοειδικού ιστού στην πλευρά αυτή).
Λοβεκτομή (Lobectomy)
Αφαίρεση μόνον ενός λοβού και του ισθμού του θυρεοειδούς.
Πως επιλέγεται η έκταση (είδος) της θυρεοειδεκτομής;
Στην πράξη και στις περισσότερες χειρουργικές παθήσεις του θυρεοειδούς η επέμβαση που προτιμάται είναι η ολική θυρεοειδεκτομή ή -εναλλακτικά – η σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή. Οι επεμβάσεις αυτές προτιμώνται σχεδόν πάντα τόσο σε καλοήθεις όσο και σε κακοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς.
Στόχος είναι η άμεση και ριζική λύση του προβλήματος του ασθενούς, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να υποβληθεί στο μέλλον σε νέα χειρουργική επέμβαση. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσεκτική επιλογή του είδους της επέμβασης, ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε ασθενούς.
Πως γίνεται η θυρεοειδεκτομή;
Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής εγκάρσιας τομής στη βάση του τραχήλου, πάνω από την άκρη του στέρνου (μηνοειδή εντομή). H έκταση της τομής εξαρτάται από το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα. Σε απλές περιπτώσεις αρκεί μία μικρή τομή μήκους 2-3 cm. Όταν όμως ο θυρεοειδής παρουσιάζει σημαντική διόγκωση προσαρμόζεται ανάλογα και το μήκος της τομής. Προτεραιότητα είναι η ασφαλής εκτέλεση της επέμβασης, επιδιώκοντας παράλληλα και το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής γίνεται παρασκευή και κινητοποίηση των δύο λοβών αυτού. Ακολουθεί η αναγνώριση των θυρεοειδικών αγγείων (άνω, μέσων και κάτω). Τα αγγεία αυτά διατέμνονται μετά από την απολίνωσή τους.
Η απολίνωση γίνεται είτε με την κλασική μέθοδο (ράμματα ή ηλεκτροδιαθερμία) είτε με την χρήση των σύγχρονων συσκευών αιμόστασης με νεότερες πηγές ενέργειας (Ligasure /Ultracision).
H θυρεοειδεκτομή ολοκληρώνεται με την προσεκτική αποκόλληση των δύο λοβών από την επιφάνεια της τραχείας.
Ιδιαίτερη προσοχή καταβάλλεται κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής:
Στην αναγνώριση και στην προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων. Τα νεύρα αυτά προσφέρουν την κινητική νεύρωση των φωνητικών χορδών.
Η βλάβη των νεύρων αυτών κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να εκδηλωθεί με αλλαγή της χροιάς της φωνής ή βράγχος.
Πάντα στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής αναγνωρίζουμε οπτικά τα νεύρα ή / και με τη βοήθεια νευροδιεγέρτη (Intraoperative neuromonitoring).
H προστασία τους – ακόμη και μετά την αναγνώρισή τους (οπτική / με νευροδιεγέρτη) απαιτεί ιδιαίτερα λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.
Στην αναγνώριση και στην προστασία των παραθυρεοειδών αδένων. Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι ανεξάρτητα όργανα από τον θυρεοειδή, βρίσκονται όμως σε στενή ανατομική σχέση με τους δύο λοβούς του.
Η προστασία τους έχει ιδιαίτερη σημασία για την διατήρηση των φυσιολογικών μηχανισμών ελέγχου του ασβεστίου αίματος. Κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής, αναγνωρίζονται οι παραθυρεοειδείς αδένες και προστατεύονται από τυχόν κακώσεις ή κατά λάθος αφαίρεση.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η διατήρηση της αιμάτωσής τους προκειμένου να διατηρηθεί μετεγχειρητικά η λειτουργικότητά τους.
Η προστασία τους επιτυγχάνεται με προσεκτικούς και λεπτούς χειρισμούς.
Παράλληλα γίνεται λεπτομερής και προσεκτική αιμόσταση για την αποφυγή μετεγχειρητικής αιμορραγίας.
Η σύγκλειση της τομής γίνεται με τεχνική πλαστικής χειρουργικής (ενδοδερμική ραφή με λεπτό απορροφήσιμο ράμμα) προκειμένου να παραμείνει το ελάχιστο δυνατό ίχνος της επέμβασης.
Δίδονται οι κατάλληλες οδηγίες τοπικής φροντίδας της τομής, ώστε μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα η τομή πρακτικά δεν διακρίνεται.
Ποια είναι η πορεία των ασθενών μετά τη θυρεοειδεκτομή;
Μετά την ανάνηψη του ασθενούς, αφαιρείται ο ορός, γίνεται κινητοποίηση του ασθενούς, που σιτίζεται το βράδυ. Το εξιτήριο γίνεται την επομένη ημέρα (μία διανυκτέρευση).
Η επάνοδος στις συνήθεις (καθημερινές) δραστηριότητες γίνεται πρακτικά άμεσα με το εξιτήριο. Η ανάρρωση είναι ταχύτατη. Ο πόνος ελάχιστος και ανταποκρίνεται – αν χρειαστεί – σε μικρές δόσεις παρακεταμόλης (Depon).
Μετεγχειρητικά, καλύπτουμε με πολύ συγκεκριμένες και ακριβείς οδηγίες τον ασθενή, τις οποίες ακολουθεί μέχρις ότου είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση (βιοψία).
Μόλις είναι έτοιμη η ιστολογική, η περαιτέρω αντιμετώπιση γίνεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα ενδοκρινολόγο.
Σε επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς και ανάλογα με τα δεδομένα της ιστολογικής εξέτασης είναι πιθανό να χρειαστεί να χορηγηθεί μετεγχειρητικά επικουρική (adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.
Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μετά από αρκετά χρόνια άσκησης της χειρουργικής θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών σε μεγάλο αριθμό ασθενών (πάνω από 2000) μας δίνει τη δυνατότητα να εκτελούμε την θυρεοειδεκτομή με ασφάλεια και ριζικότητα, επιτυγχάνοντας άμεση και οριστική λύση του προβλήματος του ασθενούς παράλληλα με το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Ρωτήστε τον Χειρουργό
Στείλτε την ερώτηση σας
για οποιοδήποτε προβληματισμό
έχετε με τον θυρεοειδή αδένα
και τους παραθυρεοειδείς και θα σας
απαντήσω άμεσα.
ενημερωθείτε από το Blog μας