Εκλεκτικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός Τραχήλου
Με την μέθοδο του Εκλεκτικού Λεμφαδενικού Καθαρισμού του Τραχήλου αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μεγάλες τομές και οι ανώφελες εκτεταμένες παρασκευές των ιστών που συνοδεύονται από αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών.
ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ
ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΣ (SELECTIVE) ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
(Ή ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ [ΕΠΙΠΕΔΑ] ΑΥΤΟΥ [COMPARTMENT-ORIENTED LYMPH NODE DISSECTION])
Ήδη από τα χρόνια της θητείας μου ως Συντονιστής Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ εφαρμόζουμε στην κλινική πράξη μία νέα χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση των ασθενών με λεμφαδενικές μεταστάσεις από διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς η οποία αρχίζει σταδιακά να εκτοπίζει τον κλασικό τροποποιημένο λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου.
Η τεχνική αυτή, γνωστή σαν εκλεκτικός (selective) ή προσανατολισμένος στα διαμερίσματα του τραχήλου λεμφαδενικός καθαρισμός (compartment-oriented neck lymph node dissection) αφαιρεί τους λεμφαδένες μόνο από τα προσβεβλημένα διαμερίσματα (επίπεδα) του τραχήλου, καθώς η αφαίρεση των μη προσβεβλημένων διαμερισμάτων δεν προσφέρει κάποιο θεραπευτικό όφελος στον ασθενή.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μεγάλες τομές και οι ανώφελες εκτεταμένες παρασκευές των ιστών (που συνοδεύονται από αυξημένη πιθανότητα ιατρογενών κακώσεων των λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών και πρόκλησης μόνιμου υποπαραθυρεοειδισμού).
Προκειμένου να είναι επιτυχής η τακτική αυτή του εκλεκτικού λεμφαδενικού καθαρισμού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία με εμπειρότατους στην απεικόνιση του τραχήλου ακτινολόγους, την οποία έχουμε δοκιμάσει επί σειρά ετών στην πράξη εμπιστευόμενοι αυστηρά επιλεγμένους ακτινολόγους για το σκοπό αυτό, οι οποίοι μας εφοδιάζουν πριν την επέμβαση με λεπτομερή χαρτογράφηση των λεμφαδένων τραχήλου.
Πάνω στο θέμα αυτό είχαμε την τιμή να δημοσιεύσουμε -κατόπιν πρόσκλησης- σχετικό άρθρο της σύνταξης (Editorial, Invited Article) στο περιοδικό INTERNATIONAL JOURNAL OF ENDOCRINE ONCOLOGY (στο οποίο είμαι μέλος του Editorial Board και κριτής [reviewer]),
με τίτλο:
«Ultrasonographically-guided, compartment-oriented lymph node dissection in the management of papillary thyroid cancer; A step forward from the era of modified radical lymph node dissection», Sakorafas GH et al, April 2016, pp 85 – 87,
ενώ είναι υπό δημοσίευση και άλλη σχετική εργασία στο περιοδικό CANCER RESEARCH AND TREATMENT με τίτλο:
«Patterns of lymph node metastases in differentiated thyroid cancer; Clinical implications with a particular emphasis on the emerging role of the compartment-oriented lymph node dissection». Sakorafas GH et al (In Press).
Παρακολούθηση (follow up) Ασθενών με Καρκίνο Θυρεοειδούς
Η παρακολούθηση κατά βάση περιλαμβάνει τον περιοδικό υπερηχογραφικό έλεγχο του τραχήλου (σε αναζήτηση τυχόν τοπικής υποτροπής) σε συνδυασμό με μέτρηση επιπέδων θυρεοσφαιρίνης ορού (δείκτης χρήσιμος σε ασθενείς με διαφοροποιημένο καρκίνωμα θυρεοειδούς) ή καλσιτονίνης ορού (σε ασθενείς με μυελοειδές καρκίνωμα).
Ενίοτε μπορεί να απαιτηθεί επανεπέμβαση στον τράχηλο για την αφαίρεση υπολειμματικής νόσου ή υποτροπής αυτής.
Οι επανεπεμβάσεις αυτές είναι τεχνικά αρκετά δυσκολότερες σε σύγκριση με την αρχική επέμβαση στον τράχηλο και συνοδεύονται από μεγαλύτερη νοσηρότητα και για τον λόγο αυτό είναι καλό να επιχειρούνται μόνον από έμπειρο χειρουργό ενδοκρινών αδένων.