top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδής αδένας

Η εγκυμοσύνη έχει σημαντική επίδραση στο θυρεοειδή αδένα.

Κατά τη διάρκεια της κύησης το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα αυξάνεται κατά 10 % σε γυναίκες που ζουν σε περιοχές χωρίς ιωδοπενία. Η αύξηση αυτή ανέρχεται σε 20 – 40 % στις γυναίκες που ζουν σε γεωγραφικές περιοχές με ιωδοπενία.

Η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (θυροξίνης [Τ4] και τριιωδοθυρονίνης [Τ3]) αυξάνεται κατά 50 % περίπου.

Παράλληλα, οι ανάγκες του οργανισμού σε ιώδιο αυξάνονται επίσης σημαντικά (κατά 50 %).

Οι μεταβολές αυτές συμβαίνουν χωρίς να γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτές σε υγιείς κατά τα άλλα γυναίκες. Εντούτοις όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί διαταραχή της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Επιπλέον, στη διάρκεια της κύησης μπορεί να διαγνωστούν όζοι ή και καρκίνος θυρεοειδούς. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν ακόμη και χειρουργικά.

Οι θυρεοειδοπάθειες αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας για αρκετές γυναίκες σε σχέση με την κύηση. Αυτό ισχύει είτε διαγνωστούν πριν, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά την κύηση.

Η αξιολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί επίσης να παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς η εγκυμοσύνη μπορεί να τις επηρεάσει με διάφορους τρόπους.

Στην πράξη ο κλινικός γιατρός μπορεί να κληθεί να λάβει θεραπευτικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του θυρεοειδούς (συνήθως υπερθυρεοειδισμός και καρκίνος θυρεοειδούς) στη διάρκεια της κύησης.

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδής αδένας

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδής αδένας


4 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page