Παρουσίαση ασθενούς
Νόσος Graves, πολυεστιακός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς και λεμφαδενική μικρομετάσταση.-Η ασθενής, ετών 41 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πιθανού θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς.
Προηγούμενο Ιστορικό
Η ασθενής αναφέρει ιστορικό νόσου Graves (υπό αγωγή με προπυλοθειουρακίλη). Η ασθενής ήταν ευθυρεοειδική.
Προεγχειρητικός έλεγχος
Υπερηχογράφημα
Στο υπερηχοχράφημα απεικονίσθηκε στο δεξιό λοβό όζος διαμέτρου 6 mm με ύποπτους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες.
Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)-κυτταρολογική εξέταση
Η παρακέντηση του όζου έδειξε ευρήματα που εγείρουν την υπόνοια θηλώδους Ca Θυρεοειδούς (Bethesda V) επί εδάφους νόσου Graves.
Χειρουργική επέμβαση
Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής, με συναφαίρεση παρακείμενου κυτταρολιπώδους ιστού. Καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών. Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, αν και με κάποιου βαθμού δυσκολία στην αποκόλληση του αδένα από την τραχεία.
Μετεγχειρητική πορεία
Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά. Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν ομαλή και η ασθενής εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.
Ιστολογική εξέταση
Στις διατομές του δεξιού λοβού ανευρίσκεται λευκωπή σκληροελαστική εστία διαμέτρου 5 mm, στο δεξιό λοβό και αντίστοιχα προς τον ισθμό. Η εστία αυτή αντιστοιχεί σε θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς (θηλώδες μικροκαρκίνωμα θυρεοειδούς), με ίνωση του υποστρώματος και παρουσία ψαμμωδών σωματίων. Αναγνωρίζονται επίσης παρεμφερείς εστίες μεγίστης διαμέτρου έως 1 mm με παρουσία ψαμμωδών σωματίων.
Το νεόπλασμα διηθεί την κάψα του θυρεοειδούς και την διασπά, χωρίς εντούτοις να επεκτείνεται στο χειρουργικό όριο εκτοmής.
Στον περιθυρεοειδικό ιστό αναγνωρίζονται δύο λεμφαδένες, διαμέτρου 3 mm και 4 mm. Ο ένας εκ των οποίων παρουσιάζει διήθηση από τον καρκίνο (μικρομετάσταση, < 2 mm). Ιστολογική διάγνωση-πολυεστιακός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς (μικροσκοπικός) με διάσπαση κάψας και μικροσκοπική λεμφαδενική μετάσταση (μικρομετάσταση).
Σχόλια
Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες αναρτήσεις, η νόσος Graves παλιότερα εθεωρείτο ότι ‘προστατεύει’ από τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Έτσι η παρουσία όζων, όταν υπήρχε νόσος Graves, δεν δημιουργούσε υπόνοια για την πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς.
Σήμερα, εντούτοις, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι αυτό δεν ισχύει. Πράγματι, παρατηρούνται όλο και πιο συχνά περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς που αναπτύσσονται σε ασθενείς με νόσο Graves.
To γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη προσεκτικής διερεύνησης των όζων του θυρεοειδούς όταν αυτοί εμφανίζονται σε διάχυτη τοξική βρογχοκήλη. Τυχόν ύποπτοι ηχομορφολογικοί χαρακτήρες θα πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά και να λαμβάνονται υπόψη. Η περαιτέρω διερεύνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) και την κυτταρολογική εξέταση, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο και χωρίς δισταγμό. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πιθανότητα να διαφύγει της προσοχής μία εξαιρετικά ιάσιμη μορφή καρκίνου, όπως είναι ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς.
Νόσος Graves, πολυεστιακός θηλώδης μικροσκοπικός καρκίνος θυρεοειδούς και λεμφαδενική μικροσκοπική μετάσταση (μικρομετάσταση)
#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #όζοιθυροειδούς #θηλώδες #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #όζος #μεταστάσεις #καρκίνωμα #όζοςθυροειδούς #λεμφαδένες #νόσοςGraves #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #λεμφαδενικόςκαθαρισμός #θυρεοειδής #θυροειδής #χειρουργός #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #όζοι #θυρεοειδεκτομή #όζοςθυρεοειδούς #όζοιθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς
Comments