top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Υπερθυρεοειδισμός: Θυρεοτοξική κρίση (‘θυρεοειδική καταιγίδα’)


Υπερθυρεοειδισμός-εισαγωγή

Οι κλινικές εκδηλώσεις του υπερθυρεοειδισμού ποικίλουν ευρέως, από τις ήπιες μέχρι τις πιο βαριές. Η θυρεοτοξική κρίση (‘θυρεοειδική καταιγίδα’) είναι μία σπάνια παθολογική κατάσταση που αντιστοιχεί στο άκρο των κλινικών εκδηλώσεων της θυρεοτοξίκωσης. Η θνητότητα της θυρεοτοξικής κρίσης είναι αρκετά υψηλή (φθάνει το 10 – 20 %).

Τι είναι η θυρεοτοξική κρίση: που οφείλεται και από τι προκαλείται;

Η θυρεοτοξική κρίση (΄θυρεοειδική καταιγίδα’) τυπικά παρατηρείται σε ασθενείς με μη ελεγχόμενη νόσο Graves που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή. Σε αυτή την περίπτωση αποδίδεται στην απελευθέρωση στην κυκλοφορία του αίματος μεγάλων ποσοτήτων θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αποτέλεσμα των χειρουργικών χειρισμών πάνω στον υπερλειτουργικό θυρεοειδή αδένα.

Συχνά η εμφάνιση της θυρεοτοξικής κρίσης «πυροδοτείται» λόγω της δράσης και ενός δεύτερου εκλυτικού παράγοντα. Παραδείγματα τέτοιων παραγόντων είναι:

  1. λοίμωξη

  2. τραύμα

  3. χειρουργική επέμβαση. Σσυμπεριλαμβάνονται και οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτός του θυρεοειδούς και οι επείγουσες επεμβάσεις (π.χ. σκωληκοειδεκτομή, σπληνεκτομή σε τροχαία ατυχήματα κλπ)

  4. κύηση

Πώς εκδηλώνεται η θυρεοτοξική κρίση;

Οι κλινικές εκδηλώσεις της θυρεοτοξικής κρίσης περιλαμβάνουν:

  1. υψηλό πυρετό (> 39 C)

  2. έντονες εφιδρώσεις

  3. απορρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας (καρδιακή ανεπάρκεια) με περιφερικά οιδήματα ή συμφόρηση της πνευμονικής κυκλοφορίας

  4. ταχυαρρυθμίες

  5. νευρολογικές διαταραχές (παραλήρημα ή ψύχωση)

  6. εκδηλώσεις από το πεπτικό (διαταραχή ηπατικής λειτουργίας με ή χωρίς ίκτερο, κοιλιακό πόνο, εμέτους, διάρροια).

Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση της θυρεοτοξικής κρίσης έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την καλή έκβαση του ασθενούς.

Η θεραπεία βασίζεται στην;

  1. επιθετική ανάνηψη ασθενούς με ενδοφλέβια χορήγηση φυσιολογικού ορού και οξυγόνου

  2. άμεση αναστολή της σύνθεσης θυρεοειδικών ορμονών και πρόληψη της αποδέσμευσης επιπλέον θυρεοειδικών ορμονών (αντιθυρεοειδικά φάρμακα και στη συνέχεια διάλυμα Lugol)

  3. αντιμετώπιση των δράσεων των θυρεοειδικών ορμονών στους περιφερικούς ιστούς. Περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση β-αναστολέων (π.χ. προπρανολόλη) και κορτικοστεροειδών.

  4. σε έντονη διέγερση χορήσηση χλωροπρομαζίνης.

Σχόλια

Η υψηλή θνητότητα της θυρεοτοξικής κρίσης υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου της θυρεοειδικής λειτουργίας στους ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό (κυρίως με νόσο Graves).

μη ελεγχόμενη νόσος μπορεί να εκθέσει τον ασθενή στον κίνδυνο εμφάνισης θυρεοτοξικής κρίσης, που αποτελεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνο επιπλοκή.

Η θυρεοειδεκτομή στους ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό (κυρίως νόσο Graves) θα πρέπει να γίνεται αφού προηγουμένως επιτευχθεί σωστή ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας με την κατάλληλη προεγχειρητική προετοιμασία.

Ιδανικά σε κάθε ασθενή με υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να επιτυγχάνεται ρύθμιση της νόσου. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται το ενδεχόμενο εμφάνισης θυρεοτοξικής κρίσης σε περίπτωση έκτακτης (απρόβλεπτης0 έκθεσης του ασθενούς σε stress (π.χ. τραύμα, επείγουσα επέμβαση, βαριά λοίμωξη κλπ)


Υπερθυρεοειδισμός και θυρεοτοξική κρίση ("θυρεοειδική καταιγίδα")

Υπερθυρεοειδισμός και θυρεοτοξική κρίση ("θυρεοειδική καταιγίδα")[/vc_column][/vc_row]

3 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page