top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Καρκίνος θυρεοειδούς και νόσος Graves' (υπερθυρεοειδισμός-διάχυτη τοξική βρογχοκήλη) σε ασθενή μας


Σύντομη παρουσίαση ασθενούς

Η ασθενής ετών 53 προσήλθε με διάγνωση «θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς» για χειρουργική αντιμετώπιση. Η ασθενής πάσχει από διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves, υπό αγωγή με προπυλοθειουρακίλη).

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στον δεξιό λοβό όζος συμπαγής, υποηχογενής, με μικρολοβωτή παρυφή, κατακόρυφο προσανατολισμό, διάσπαρτες αποτιτανώσεις και σκληρή υφή στην ελαστογραφία, μεγίστης διαμέτρου 10.5 mm.

H παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του όζου έδειξε ευρήματα κυτταρολογικά συμβατά με θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς (Bethesda VI).

H λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν ανέδειξε παθολογικά διογκωμένους λεμφαδένες σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή. Ομαλή μετεγχειρητική πορεία με εξιτήριο την επομένη της επέμβασης (νοσηλεία μιας ημέρας)

Σχόλιο

Παλαιότερα η συνύπαρξη καρκίνου θυρεοειδούς με υπερθυρεοειδισμό (νόσο Graves) εθεωρείτο σχετικά σπάνια. Μάλιστα, η ύπαρξη νόσου Graves από τους παλιούς κλινικούς γιατρούς χρησιμοποιούνταν σαν ένα επιχείρημα για να καθησυχάσουν τους ασθενείς με όζο θυρεοειδούς, αναφέροντας ακριβώς αυτή την σπανιότητα. Τα τελευταία εντούτοις χρόνια έχει γίνει σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Για το λόγο αυτό όταν σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό / νόσο υπάρχει όζος ή όζοι θυρεοειδούς, η διερεύνηση θα πρέπει να γίνεται όπως συνήθως. Η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και περιλαμβάνει:

Λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό

Προσεκτική κλινική εξέταση (επισκόπηση και ψηλάφηση)

Υπερηχογράφημα με έλεγχο λεμφαδένων τραχήλου

Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) και κυτταρολογική εξέταση (όταν ενδείκνυται)

Με τον παραπάνω τρόπο μπορεί να διαγνωστεί τυχόν υποκείμενος καρκίνος θυρεοειδούς και να αντιμετωπιστεί σωστά και χωρίς καθυστέρηση.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page