Ορισμός
Το τοξικό αδένωμα ορίζεται ως μονήρης αδενωματώδης όζος του θυρεοειδούς που υπερλειτουργεί αυτόνομα, πέραν των ρυθμιστικών μηχανισμών του οργανισμού. Το τοξικό αδένωμα συνοδεύεται από βιοχημικές / κλινικές ενδείξεις υπερθυρεοειδισμού. Πως αντιμετωπίζεται χειρουργικά? Πώς επιλέγεται η έκταση της θυρεοειδεκτομής?
‘Εκταση θυρεοειδεκτομής-διαθέσιμες επιλογές
Έκταση θυρεοειδεκτομής σε ασθενείς με τοξικό αδένωμα – Η επιλογή της θα βασιστεί κυρίως στα αποτελέσματα του προεγχειρητικού υπερηχογραφήματος.
Ολική θυρεοειδεκτομή
Όταν υπάρχουν υπερηχογραφικά ύποπτοι όζοι και στον άλλο (‘ετερόπλευρο΄) λοβό του θυρεοειδούς ή όζοι για τους οποίους θα απαιτηθεί μελλοντικά παρακολούθηση του ασθενούς τότε η επέμβαση εκλογής είναι η ολική θυρεοειδεκτομή
Λοβεκτομή
Η λοβεκτομή είναι η επέμβαση εκλογής όταν η μόνη βλάβη του θυρεοειδούς είναι το τοξικό αδένωμα που εντοπίζεται σε έναν λοβό. Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται μόνο ο λοβός που φέρει το τοξικό αδένωμα. Ο υπολειμματικός θυρεοειδικός ιστός (ετερόπλευρος λοβός και ισθμός) συνεχίζει να λειτουργεί καλύπτοντας (σε ένα ποσοστό των ασθενών) τις ανάγκες του οργανισμού.
Ισθμεκτομή
Σε τοξικά αδενώματα (συνήθως μικρού σχετικά μεγέθους) που εντοπίζονται στον ισθμό, η ισθμεκτομή αποτελεί μία αποδεκτή εναλλακτική επιλογή. Με την ισθμεκτομή επιτυγχάνεται η διατήρηση της λειτουργίας του υπολειμματικού θυρεοειδικού παρεγχύματος (όπως και στη λοβεκτομή)
Comentarios