top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Όζοι – καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά: το μέγεθος του προβλήματος


Εισαγωγή

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι σπανιότεροι στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Εντούτοις, η συχνότητα με την οποία ανιχνεύονται στις μικρές αυτές ηλικίες είναι μεγαλύτερη σε σχέση με ό,τι πιστεύονταν μέχρι πρότινος.

Συχνότητα

Από υπερηχογραφικές και νεκροτομικές μελέτες υπολογίζεται ότι 1 – 2 % των παιδιών και μέχρι 15 % των εφήβων όψιμης εφηβικής ηλικίας (έως 18 ετών) παρουσιάζουν όζους θυρεοειδούς. Εντούτοις, παραμένει ερωτηματικό το πόσοι εξ αυτών θα εξελιχθούν ώστε να απαιτήσουν κάποια θεραπευτική παρέμβαση.

‘Οζοι θυρεοειδούς και καρκίνος

Η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς σε έναν όζο είναι μεγαλύτερη στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες (25 % στα παιδιά έναντι 5 % στους ενήλικες). Η επίπτωση (‘συχνότητα’) του καρκίνου θυρεοειδούς στα παιδιά βαίνει αυξανόμενη κατά 1 % περίπου ανά έτος στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη όζων στα παιδιά είναι:

  1. η έκθεση σε ακτινοβολία κεφαλής / τραχήλου

  2. το φύλο (συχνότεροι στα θήλεα)

  3. το οικογενειακό ιστορικό

  4. η ιωδοπενία κλπ.

Διαφορική διάγνωση

Υπάρχουν και διάφορες άλλες μη θυρεοειδικές παθήσεις που θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστούν από τους όζους του θυρεοειδούς στα παιδιά. Παραδείγματα τέτοιων παθήσεων είναι: αποστήματα, αγγειακές ή φλεβικές ανωμαλίες, έκτοπος θύμος, κύστη θυρεογλωσσικού πόρου και άλλοι όγκοι του τραχήλου,

Thyroid 25 (7): 716 The Oncologist 20 (1): 19


Όζοι και καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

Όζοι και καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά


6 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page