top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Καρκίνος θυρεοειδούς–θυρεοειδεκτομή και κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε παιδί (ασθενή μας)


Καρκίνος θυρεοειδούς – θυρεοειδεκτομή και προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε παιδί (ασθενή μας)


Η ασθενής, ετών 13, προσήλθε με διάγνωση ‘θηλώδης καρκίνος θυροειδούς’ για να υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση (θυρεοειδεκτομή).


Υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού όζος μεγίστης διαμέτρου 12 mm με ύποπτη ηχομορφολογία (ασαφή όρια, λοβωτή παρυφή, μικροαποτιτανώσεις, μικτού τύπου αιματική ροή, σκληρή υφή στην ελαστογραφία).


Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) – κυτταρολογική εξέταση

Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού που ελήφθη με παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του όζου έδειξε κυτταρολογικά ευρήματα συμβατά με θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς (Bethesda VI). Συνυπάρχουν ευρήματα ενδεικτικά χρόνιας λεμφοκυτταρικής θυρεοειδίτιδας


Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου

Πριν την επέμβαση η ασθενής παραπέμφθηκε για λεπτομερή υπερηχογραφική χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες, σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου. Σημειώνεται εντούτοις η παρουσία δύο άτυπων λεμφαδένων στο κεντρικό διαμέρισμα, κάτωθεν του κάτω πόλου του δεξιού λοβού παρατραχειακά, διαμέτρου 2.5 mm και 3.5 mm που είναι πολύ μικροί για να ταυτοποιηθούν.


Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή. Ακολουθεί προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου (επίπεδο VI).

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση (θυρεοειδεκτομή + προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδεικός καθαρισμός τραχήλου) εξελίχθηκε ομαλά και έγινε καλά ανεκτή.


Μετεγχειρητική πορεία

Η ανάνηψη εξελίχθηκε χωρίς πρόβλημα.

Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ομαλή. Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα, σε καλή γενική κατάσταση.


Ιστολογική εξέταση

Θηλώδες μικροκαρκίνωμα θυρεοειδούς με μετάσταση σε 3 από τους συνολικά 6 αφαιρεθέντες λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος


Σχόλιο

Καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να διαγνωστεί και σε παιδιά. Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή +/- λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλους) στα παιδιά είναι τεχνικά δυσκολότερες σε σχέση με τους ενήλικες. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επιπλοκών, η θυρεοειδεκτομή (+/- λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου) στα παιδιά θα πρέπει να γίνονται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς.

Ο καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους ενήλικες. Μία από τις ιδιαιτερότητες αυτές είναι ότι οι λεμφαδενικές μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου παρατηρούνται με μεγαλύτερη συχνότητα σε σύγκριση με τους ενήλικες. Για το λόγο αυτό, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις λεμφαδενικών μεταστάσεων (κλινικά και στο υπερηχογράφημα), ο προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου θα πρέπει να είναι μέσα στις θεραπευτικές επιλογές πιο συχνά από ό,τι στους ενήλικες. Στην περίπτωση της νεαρής ασθενούς μας, παρά το ότι ο καρκίνος θυρεοειδούς είχε μικρό μέγεθος (μικροσκοπικός [< 10 mm] στην ιστολογική εξέταση) και παρά την αρνητική χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου στο υπερηχογράφημα, τελικά στην ιστολογική εξέταση βρέθηκαν λεμφαδενικές μεταστάσεις σε 3 από τους συνολικά 6 λεμφαδένες που αφαιρέθηκαν με τον προφυλακτικό κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό.

Εντούτοις, παρά την συχνή ύπαρξη λεμφαδενικών ή ακόμη και μακρινών μεταστάσεων (συνηθέστατα στους πνεύμονες), ο καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά έχει καλύτερη πρόγνωση από ό,τι στους ενήλικες. Προϋπόθεση είναι η σωστή και ριζική αντιμετώπισή του, από εξειδικευμένη ομάδα, στην οποία συμμετέχει έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς, αναισθησιολόγος, ενδοκρινολόγος, ακτινολόγος, κυτταρολόγος/παθολογοανατόμος και πυρηνικός γιατρός (αν χρειαστεί θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο). Ο καθένας από τους γιατρούς της ομάδας αυτής θα πρέπει να διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία στην ειδικότητά του. Η επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή +/- λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου) θα πρέπει να είναι ριζική (θεραπευτική) και ασφαλής, αποφεύγοντας τις πιθανές επιπλοκές.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commentaires


bottom of page