Η απλή μη τοξική βρογχοκήλη είναι μία συνηθισμένη πάθηση. Πότε έχει θέση η θυρεοειδεκτομή;
Η απλή μη τοξική βρογχοκήλη χαρακτηρίζεται από:
Φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία (από όπου και ο όρος ‘μη τοξική’)
Διόγκωση του θυρεοειδούς, που μπορεί να είναι είτε διάχυτη είτε λόγω παρουσίας όζων (πολυοζώδης βρογχοκήλη).
Στους ασθενείς με απλή μη τοξική βρογχοκήλη, η χειρουργική επέμβαση ( θυρεοειδεκτομή ) ενδείκνυται σε τρεις περιπτώσεις:
Πιεστικά φαινόμενα
Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στην πίεση των παρακειμένων οργάνων από τον διογκωμένο θυρεοειδή. Σαν αποτέλεσμα εμφανίζονται συμπτώματα
Το είδος των συμπτωμάτων ποικίλει, ανάλογα με το ανατομικό στοιχείο στο οποίο ασκείται η πίεση. Συνήθως πρώτα πιέζεται η τραχεία (με αποτέλεσμα την εμφάνιση δύσπνοιας). Σε μεγαλύτερες βρογχοκήλες μπορεί να πιεστεί και οι οισοφάγος (με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκαταποσίας). Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν κλινικές εκδηλώσεις λόγω πίεσης των μεγάλων φλεβών του τραχήλου (σφαγίτιδες).
Το βράγχος φωνής (‘βραχνάδα’) δεν είναι σύμπτωμα που μπορεί να αποδοθεί σε πίεση του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου. Τυχόν βράγχος φωνής θα πρέπει να εγείρει την υπόνοια διήθησής του από καρκίνο θυρεοειδούς.
Η θυρεοειδεκτομή έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση ύφεση των πιεστικών φαινομένων.
Υπόνοια καρκίνου
Η υπόνοια αυτή εγείρεται με βάση κάποια συγκεκριμένα κλινικά και υπερηχογραφικά ευρήματα.
Σήμερα, η διάγνωση μπορεί να τεκμηριωθεί με την βοήθεια της παρακέντησης με λεπτή βελόνη (FNA). Σήμερα, η FNA γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση (ultrasound-guided fine-needle aspiration). Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου. Ο έμπειρος ακτινολόγος μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον ύποπτο όζο (ή ύποπτους όζους) ακόμη και σε ασθενείς με πολυοζώδη βρογχοκήλη. Έτσι μπορεί να επιλέξει αυτούς που θα πρέπει να παρακεντηθούν.
Η θυρεοειδεκτομή (κατά προτίμηση ολική) αποτελεί την θεραπεία εκλογής στις περιπτώσεις αυτές. Ιδιαίτερη προσοχή πριν την θυρεοειδεκτομή χρειάζεται στον έλεγχο των τραχηλικών λεμφαδένων για τυχόν λεμφαδενικές μεταστάσεις.
Αισθητικό πρόβλημα
Η ένδειξη αυτή είναι συχνή κυρίως σε νεαρές γυναίκες, με μακρύ τράχηλο. Στις περιπτώσεις αυτές η διόγκωση του θυρεοειδούς είναι ορατή. Αισθητικό πρόβλημα δημιουργείται είτε όταν υπάρχει διάχυτη διόγκωση του θυρεοειδούς είτε όταν υπάρχουν ευμεγέθεις όζοι. Το πρόβλημα είναι εμφανέστερο ιδιαίτερα όταν ο όζος / όζοι εντοπιζονται στην περιοχή του ισθμού ή στην πρόσθια επιφάνεια του αδένα. Λόγω αυτής της θέσης, οι εν λόγω όζοι μπορεί να είναι εμφανείς ακόμη και με την απλή επισκόπηση, δημιουργώντας αισθητικό πρόβλημα στην ασθενή.
Αντίθετα, στους άνδρες – όπου συχνά ο τράχηλος είναι βραχύς (ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει παχυσαρκία) – συχνά ο θυρεοειδής όταν συνεχίσει να αυξάνεται σε μέγεθος, καταδύεται πίσω από το στέρνο ή τις κλείδες και δεν γίνεται ορατός επισκοπικά ή/και ψηλαφητικά (καταδυόμενη βρογχοκήλη).
Είναι αυτονόητο πως – όταν η βρογχοκήλη δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα – έχει ήδη αποκτήσει μεγάλο μέγεθος. Έτσι συχνά οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν και πιεστικά φαινόμενα.
Συχνά μπορεί να συνυπάρχουν και δύο ή και οι τρεις παραπάνω ενδείξεις επέμβασης στον ίδιον ασθενή.
Απλή μη τοξική βρογχοκήλη - πότε έχει θέση η θυρεοειδεκτομή ?
#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #όζοιθυροειδούς #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #καρκίνωμα #όζοςθυροειδούς #λεμφαδένες #χειρουργόςθυρεοειδούς #λεμφαδενικόςκαθαρισμός #θυρεοειδής #θυροειδής #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #θυρεοειδεκτομή #όζοςθυρεοειδούς #όζοιθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς
留言