top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

“Ασυμπτωματικός” Πρωτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός – είναι πράγματι ασυμπτωματικός;


Υπερπαραθυρεοειδισμός – Εισαγωγή

“Ασυμπτωματικός” Πρωτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός.- Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός οφείλεται συχνότερα σε μονήρες (ένα) αδένωμα παραθυρεοειδούς. Σπανιότερα οφείλεται σε υπερπλασία των παραθυρεοειδών ή σε διπλό αδένωμα.

Στο παρελθόν, τα συνήθη συμπτώματα του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού οφείλονταν στην προσβολή των δύο βασικών «οργάνων-στόχος» (νεφροί και οστά). Τέτοιες εκδηλώσεις ήταν οι κολικοί νεφρού, η νεφρολιθίαση, η νεφρασβέστωση, τα παθολογικά κατάγματα, η οστεοπόρωση κλπ.

Σήμερα εντούτοις πολύ συχνά η διάγνωση τίθεται με βάση το αυξημένο ασβέστιο που βρίσκεται στα πλαίσια ενός συνήθους ελέγχου (check-up), χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για τον λεγόμενο ασυμπτωματικό πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Η περιγραφή ξεχωριστά του ασυμπτωματικού υπερπαραθυρεοειδισμού έχει σημασία, καθώς στην περίπτωσή του έχουν προταθεί κάποια κριτήρια για χειρουργική επέμβαση. Και αυτό σε αντίθεση με τον λεγόμενο ‘συμπτωματικό’ (συνοδεύεται από συμπτώματα) υπερπαραθυρεοειδισμό, όπου η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται ούτως ή άλλως. Πόσο όμως ασυμπτωματικός είναι στην πραγματικότητα ο ‘ασυμπτωματικός’ υπερπαραθυρεοειδισμός;

«Ασυμπτωματικός» πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός- είναι πράγματι ασυμπτωματικός;

Σήμερα υπολογίζεται ότι μέχρι και 80 – 85 % των ασθενών με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό παρουσιάζονται με «ασυμπτωματική» νόσο.

Εντούτοις, σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών αυτών υπάρχει προσβολή των ‘οργάνων – στόχος’ (κυρίως νεφρών και οστών). Μέχρι και 12 % των ασθενών με ‘ασυμπτωματική’ νόσο παρουσιάζουν κλινικά ‘σιωπηλή’ νεφρολιθίαση (δηλαδή νεφρολιθίαση χωρίς συμπτώματα, που βρίσκεται σε ακτινολογικό/υπερηχογραφικό έλεγχο). Η οστεοπενία είναι επίσης ένα συχνό εύρημα. Ακόμη και σε ασυμπτωματική νόσο μπορεί να παρατηρηθούν παθολογικά κατάγματα, δηλαδή κατάγματα με ελάχιστη άσκηση βίας (λόγω της βαριάς οστεοπενίας).

Εκτός όμως από αυτά τα ειδικά ευρήματα που μπορεί να είναι “σιωπηλά”, στους «ασυμπτωματικούς» ασθενείς μπορεί να υπάρχουν κάποια μη ειδικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά – λόγω της μη ειδικής τους φύσεως – δεν μπορούν να αποδοθούν στον υπερπαραθυρεοειδισμό, καθώς μπορεί να οφείλονται σε πολλά άλλα αίτια. Τέτοια συμπτώματα είναι:

Νευρικό σύστημα

-Διαταραχή συγκέντρωσης -Διαταραχές του ύπνου -Ήπια κατάθλιψη -Αίσθημα κόπωσης -Άγχος -Συναισθηματική αστάθεια -Διαταραχή μνήμης

Μυοσκελετικό σύστημα

-Αρθραλγίες -Μυαλγίες -Πόνος στην οσφύ -Θωρακικός πόνος -Γενικευμένος οστικός πόνος -Γενικευμένη μυική αδυναμία

“Ασυμπτωματικός” Υπερπαραθυρεοειδισμός- Πρακτική σημασία

Πέραν των ειδικών ‘σιωπηλών’ κλασικών εκδηλώσεων του υπερπαραθυρεοειδισμού (π.χ. σιωπηλή νεφρολιθίαση, βλ. παραπάνω), τα παραπάνω μη ειδικά συμπτώματα παρατηρούνται σε πολλούς ασθενείς με ‘ασυμπτωματικό’ υπερπαραθυρεοειδισμό.

Η μη ειδική φύση των συμπτωμάτων αυτών δεν επιτρέπει την αυθαίρετη απόδοσή τους στον υπερπαραθυρεοειδισμό. Εντούτοις, στην πράξη, έχει παρατηρηθεί ότι πολλά από τα μη ειδικά αυτά συμπτώματα εξαφανίζονται μετά την επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή, στην οποία αφαιρείται το αδένωμα ή ο υπερπλαστικός παραθυρεοειδικός ιστός). Αυτό αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται άμεσα με τον υπερπαραθυρεοειδισμό. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί από τους ασθενείς με θεωρούμενο «ασυμπτωματικό» υπερπαραθυρεοειδισμό αναφέρουν βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους μετά την επέμβαση.

Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν την αξία της προσεκτικής κλινικής εξέτασης των ασθενών με θεωρούμενο ‘ασυμπτωματικό’ πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό όταν γίνεται συζήτηση για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Η παραθυρεοειδεκτομή στις περιπτώσεις αυτές προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης και οριστικής λύσης του προβλήματος και βελτίωση της ποιότητας ζωής, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν οι τυπικές κλασικές κλινικές εκδηλώσεις του υπερπαραθυρεοειδισμού


Ασυμπτωματικός Πρωτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός

Ασυμπτωματικός Πρωτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός

0 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page