Ασυμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός – Απεικονιστικός έλεγχος
Εντoπιστικός έλεγχος
Ο απεικονιστικός εντοπιστικός έλεγχος στους ασθενείς με διάγνωση “πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός” έχει σαν στόχο τον εντοπισμό του αδενώματος παραθυρεοειδούς που συνηθέστατα (85 %) ευθύνεται για τη νόσο.
Ο έλεγχος προεγχειρητικού εντοπισμού στην πράξη περιλαμβάνει το υπερηχογράφημα τραχήλου και το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-sestamibi.
Ασυμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός – Βασικές απεικονιστικές εξετάσεις (πέραν του εξετάσεων εντοπισμού)
Πέραν των εξετάσεων προεγχειρητικού εντοπισμού, θα πρέπει οι ασθενείς με διάγνωση “πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός” να υποβάλλονται και σε δύο επιπλέον βασικές απεικονιστικές εξετάσεις.
Οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται ακόμη και όταν ο υπερπαραθυρεοειδισμός είναι ασυμπτωματικός, όταν δηλαδή δεν συνοδεύεται από τις κλασικές κλινικές εκδηλώσεις της νόσου (κυρίως από τους νεφρούς και τα οστά). Και αυτό γιατί είναι δυνατόν να έχουν ήδη αναπτυχθεί επιπλοκές από τους νεφρούς και τα οστά, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από συμπτώματα (κλινικές εκδηλώσεις).
Οι βασικές αυτές απεικονιστικές εξετάσεις είναι:
1.Απλή ακτινογραφία κοιλίας (νεφρών-ουρητήρα-κύστης) / υπερηχογράφημα
Κάποιοι από τους ασθενείς με ασυμπτωματικό υπερπαραθυρεοειδισμό παρουσιάζουν επιπλοκές από το ουροποιητικό που δεν συνοδεύονται από συμπτώματα. Τέτοιες επιπλοκές είναι η κλινικά ‘σιωπηλή’ (΄λανθάνουσα’) νεφρολιθίαση και η νεφρασβέστωση.
Η νεφρασβέστωση χαρακτηρίζεται από εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στο νεφρικό παρέγχυμα, χωρίς να υπάρχουν λίθοι στο αποχευτευτικό σύστημα του ουροποιητικού (κλασική νεφρολιθίαση).
Αντίθετα, η νεφρολιθίαση χαρακτηρίζεται από την δημιουργία λίθων στο αποχετευτικό σύστημα του ουροποιητικού (νεφρική πύελος/κάλυκες, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη).
Τόσο η κλινικά ‘λανθάνουσα’ («σιωπηλή») νεφρολιθίαση, όσο και η νεφρασβέστωση αποτελούν ενδείξεις για την χειρουργική αντιμετώπιση του θεωρούμενου ‘ασυμπτωματικού’ υπερπαραθυρεοειδισμού.
Για το λόγο αυτό στους ασθενείς με ‘ασυμπτωματικό’ υπερπαραθυρεοειδισμό ενδείκνυται ο έλεγχος για πιθανή νεφρολιθίαση ή νεφρασβέστωση (με απλή ακτινογραφία νεφρών, ουρητήρων, κύστης [ΝΟΚ] ή – καλύτερα – με υπερηχογράφημα).
2.Έλεγχος οστικής πυκνότητας
Στους ασθενείς με ασυμπτωματικό υπερπαραθυρεοειδισμό επίσης παρατηρείται αρκετά συχνά μείωση της οστικής πυκνότητας . H μείωση αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παθολογικά κατάγματα. Για το λόγο αυτό όλοι οι ασθενείς με υπερπαραθυρεοειδισμό θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο οστικής πυκνότητας. Συνήθως ελέγχεται η οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο αυχένας του μηριαίου – ισχίο και το περιφερικό τριτημόριο της κερκίδας.
Ασυμπτωματικός υπερπαραθυρεοειδισμός - απεικονιστικός έλεγχος πέραν των εξετάσεων προεγχειρητικού εντοπισμού
#παραθυρεοειδών #χειρουργόςθυροειδούς #παραθυρεοειδούς #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #χειρουργόςθυρεοειδούς #αδένωμα #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #παραθυροειδών #παραθυροειδής #παραθυρεοειδεκτομή #Σακοράφας #παραθυροειδείς #παραθυροειδούς #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #πρωτοπαθήςυπερπαραθυρεοειδισμός #ενδοκρινώναδένων #αδένωμαπαραθυρεοειδούς #υπερπαραθυρεοειδισμός
Comments