Θέση
Θυρεοειδής αδένας – Ανατομία: σημασία στην χειρουργική θυρεοειδούς. -Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια θέση του τραχήλου. Η θέση αυτή εξηγεί και την ορολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για να τον περιγράψει, καθόσον θυμίζει τον θυρεό σε οίκους παλαιών ευγενών. Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται ακριβώς περιφερικότερα σε σχέση με τον λάρυγγα. Επικαλύπτει την προσιοπλάγια επιφάνεια της τραχείας. Τα όρια των δύο λοβών του θυρεοειδούς αφορίζονται επί τα εκτός (προς τα πλάγια) από την καρωτίδα, επί τα εντός δε και οπίσω από την τραχεία και τον οισοφάγο. Τα προσιοπλάγια όρια του θυρεοειδούς αφορίζονται από τον στερνοκλειδομαστοειδή μυ, τον στερνοϋοειδή μυ, τον στερνοθυρεοειδή μυ και τον ωμοϋοειδή μυ.
Το σχήμα και το μέγεθος του θυρεοειδούς ποικίλλουν ευρέως. Μεταβάλλονται σε διάφορες παθήσεις αυτού, όπως θυρεοειδίτιδες, νεοπλάσματα, βρογχοκήλη, υπερθυρεοειδισμό, υποθυρεοειδισμό ή προηγούμενη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Οι προηγούμενες επεμβάσεις στον τράχηλο μπορεί επίσης να διαταράξουν σημαντικά την συνήθη ανατομία της περιοχής.
Λοβοί του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αποτελείται από τον δεξιό και τον αριστερό λοβό που συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Σε κάθε λοβό διακρίνεται ο άνω και ο κάτω πόλος. Ο άνω πόλος εκτείνεται μέχρι την μεσότητα του θυρεοειδούς χόνδρου, μπορεί όμως να φθάνει αρκετά ψηλότερα στον τράχηλο. Ο κάτω πόλος εκτείνεται ελαφρά κάτω από το ύψος του ισθμού. Οι λοβοί του θυρεοειδούς μπορεί να είναι αποπεπλατυσμένοι ή να έχουν περισσότερο ελλειψοειδές ή σφαιρικό σχήμα. Πάντα εντούτοις έχουν τρεις διαστάσεις καθώς περιβάλλουν από τα πλάγια και προς τα πίσω την τραχεία.
Ισθμός του θυρεοειδούς
Είναι μία λεπτή ταινία θυρεοειδικού ιστού (παρεγχύματος) που συνδέει τον αριστερό με τον δεξιό λοβό. Βρίσκεται στο ύψος του 2ου – 3ου κρίκου της τραχείας. Ο ισθμός μπορεί να είναι βραχύς ή μακρύς, λεπτός ή παχύς ή ακόμη και να μην υπάρχει. Από τον ισθμό μπορεί επίσης να προβάλλει προς τα πάνω και ο πυραμοειδής λοβός του θυρεοειδούς.
Πυραμοειδής λοβός
Ο πυραμοειδής λοβός εκτείνεται προς τα πάνω από τον ισθμό του θυρεοειδούς και μπορεί να φθάσει μέχρι το ύψος του υοειδούς οστού. Από την άκρη του πυραμοειδούς λοβού μπορεί να προβάλλει προς τα πάνω και μέχρι το υοειδές οστούν μία ταινία ινώδους ιστού. Η ταινία αυτή αντιστοιχεί στον αποφραγμένο θυρεογλωσσικό πόρο. Εντός αυτής ενίοτε περιέχεται κύστη (κύστη θυρεογλωσσικού πόρου).
Ο πυραμοειδής λοβός μπορεί να είναι βραχύς, μακρός, μονός ή διπλός. Ο διπλός πυραμοειδής λοβός εμφανίζεται υπό τη μορφή δύο προβολών θυρεοειδικού ιστού από τον ισθμό και προς τα άνω, εκατέρωθεν της μέσης γραμμής (δεξιά και αριστερά).
Ο πυραμοειδής λοβός ανευρίσκεται στο 55 % του γενικού πληθυσμού και πιο συχνά σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Οζίδιο Zuckerkandl
Πρόκειται για πυραμοειδούς ή σφαιρικού σχήματος προβολή θυρεοειδικού παρεγχύματος που εξορμάται από την οπίσθια επιφάνεια των δύο λοβών. Το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο πορεύεται ακριβώς πίσω από το οζίδιο του Zuckerkandl. Για το λόγο αυτό, το οζίδιο του Zuckerkandl – όταν υπάρχει – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση της θέσης του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου. Σπάνια, το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο μπορεί να πορεύεται μπροστά από το οζίδιο του Zuckerkandl. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην τραυματιστεί το νεύρο στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής.
Μέγεθος θυρεοειδούς
Ο φυσιολογικός θυρεοειδής αδένας έχει συνήθως βάρος που κυμαίνεται από 10 έως 20 gr. Ο θυρεοειδής έχει μεγαλύτερο (κατά μέσο όρο) μέγεθος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Το μέγεθός του αυξάνεται με την ηλικία και το σωματικό βάρος. Αντίθετα, το μέγεθός του μειώνεται όσο αυξάνεται η πρόσληψη ιωδίου.
Θυρεοειδής αδένας – αιμάτωση
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα από τα πιο πλούσια σε αιμάτωση όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Για το λόγο αυτό ο όγκος και το βάρος του θυρεοειδούς αδένα, ακόμη και τυχόν όζου / όζων μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερα μετά από την θυρεοειδεκτομή σε σχέση με το μέγεθος που είχε υπολογιστεί πριν την επέμβαση, με βάση τα υπερηχογραφικά ευρήματα.
Η αρτηριακή αιμάτωση του θυρεοειδούς γίνεται από τρεις αρτηρίες:
Την άνω θυρεοειδική αρτηρία (1ος κλάδος της έξω καρωτίδας)
Την κάτω θυρεοειδική αρτηρία (κλάδος του θυρεοεαυχενικού στελέχους, που εκφύεται από την υποκλείδια αρτηρία)
Την μέση θυρεοειδική αρτηρία.- Υπάρχει στο 3 % του γενικού πληθυσμού. Εκφύεται από το αορτικό τόξο ή την ανώνυμη αρτηρία.
Αντίστοιχη με την πορεία των αρτηριών είναι και η πορεία των φλεβών του θυρεοειδούς.
Πρακτική σημασία στη χειρουργική θυρεοειδούς
Η εφαρμοσμένη ανατομία αποτελεί βασικό μέρος σε κάθε γνωστικό αντικείμενο της χειρουργικής, συμπεριλαμβανομένης και της χειρουργικής θυρεοειδούς – ενδοκρινών αδένων. Η ανατομία του θυρεοειδούς και οι παραλλαγές της θα πρέπει να είναι γνωστές σε βάθος στον χειρουργό που επιχειρεί την εκτέλεση θυρεοειδεκτομής. Και αυτό για την ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης και την αποφυγή επιπλοκών, όπως η κάκωση του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου και των παραθυρεοειδών.
Θυρεοειδής αδένας – Ανατομία: σημασία στην χειρουργική θυρεοειδούς
#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #όζοιθυροειδούς #θηλώδες #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #όζος #καρκίνωμα #όζοςθυροειδούς #λεμφαδένες #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #λεμφαδενικόςκαθαρισμός #θυρεοειδής #θυροειδής #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #όζοι #θυρεοειδεκτομή #όζοςθυρεοειδούς #όζοιθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς
Comments