top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Θυρεοειδής αδένας – τριπλή παθολογία σε νεαρή ασθενή: ολική θυρεοειδεκτομή και η αξία της


Παρουσίαση ασθενούς

Θυρεοειδής αδένας – τριπλή παθολογία σε νεαρή ασθενή: ολική θυρεοειδεκτομή και η αξία της.- Η ασθενής, ετών 41, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση οζώδους θυρεοειδοπάθειας.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Στο υπερηχογράφημα ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάζει αύξηση των διαστάσεων του και κυρίως του αριστερού λοβού. Στον αριστερό λοβό υπάρχει ευμεγέθης όζος διαστάσεων 24 x 21 x 18 mm. Το μεγαλύτερο μέρος του όζου έχει ομοιογενή δομή, με εξαίρεση τμήμα αυτού σε έκταση 12.5 x 9.2 mm που παρουσιάζει εστίες ασβέστωσης, σε μικρό τμήμα του όζου.

Πίσω και κάτω από τον όζο αυτό συνυπάρχει μικρότερος όζος με ομοιογενή υφή, διαστάσεων 12.7 x 8.3 mm καλοήθους μορφολογίας.

Η λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων ήταν αρνητική για παθολογικά διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Παρακέντηση με λεπτή βελόνη ( FNA ) υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη – κυτταρολογική εξέταση

Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού που ελήφθη με παρακέντηση με λεπτή βελόνη του κυρίαρχου όζου έδειξε ευρήματα ενδεικτικά μεταπλαστικού όζου. Εντούτοις, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ογκοκυτταρικής νεοπλασίας (Bethesda III, Hürthle cell atypia).

Θυρεοειδική λειτουργία

Η ασθενής ήταν ευθυρεοειδική.

Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής.

Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάζει αύξηση των διαστάσεων κυρίως του αριστερού λοβού, όπου εντοπίζονται οι περιγραφέντες παραπάνω όζοι.

Μετά την ολοκλήρωση της ολικής θυρεοειδεκτομής συναφαιρείται ο κυτταρολιπώδης ιστός από το κεντρικό διαμέρισμα αριστερά (κεντρικό διαμέρισμα [VI]).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.


Μετεγχειρητική πορεία

Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.

Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν ομαλή.

Η ασθενής εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Ιστολογική εξέταση

Η ιστολογική εξέταση έδειξε:

  1. Ογκοκυτταρικό αδένωμα αριστερού λοβού θυρεοειδούς μεγαλύτερης διαμέτρου 21 mm

  2. Θυλακιοκυτταρικό νεόπλασμα αριστερού λοβού θυρεοειδούς μεγαλύτερης διαμέτρου 12 mm. Παρουσιάζει αμιγώς μικροθυλακιώδη αρχιτεκτονική δομή και πυρηνικούς χαρακτήρες θηλώδους τύπου. Ο εν λόγω όζος ταξινομείται ως ‘καλά διαφοροποιημένο θυλακιώδες νεόπλασμα με θηλώδους τύπου πυρηνικούς χαρακτήρες’ (NIFTP, WHO 2017)

  3. Μικροσκοπικό θηλώδες καρκίνωμα (3 mm) δεξιού λοβού θυρεοειδούς (MPTC).

Και τα τρία νεοπλάσματα έχουν εξαιρεθεί πλήρως.

Δεν παρουσιάζουν εξωθυρεοειδική διηθητική επέκταση (απουσία διήθησης θυρεοειδικής κάψας).

Όλοι οι αφαιρεθέντες λεμφαδένες (6) ήταν ελεύθεροι νόσου.

Σχόλια

Δεν είναι σπάνια η τυχαία ανακάλυψη εστίας θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή. Αυτό συμβαίνει συχνά ακόμη και όταν η θυρεοειδεκτομή γίνεται για νόσο που αρχικά θεωρείται καλοήθης (πχ. βρογχοκήλη).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην ίδια ασθενή, συνυπήρχαν τρία νεοπλάσματα (βλ. παραπάνω, ιστολογική). Ένα εξ αυτών, ο μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος στο δεξιό λοβό, δεν είχε διαγνωστεί προεγχειρητικά (προφανώς λόγω πολύ μικρού μεγέθους). Παρά την γενικά καλή βιολογική συμπεριφορά του θηλώδους μικροσκοπικού καρκίνου θυρεοειδούς, είναι πολύ πιθανόν, σε βάθος χρόνου, δεδομένης της μικρής ηλικίας της ασθενούς, να υπήρχε εξέλιξη της νόσου.

Η ολική θυρεοειδεκτομή στην συγκεκριμένη ασθενή έλυσε οριστικά το πρόβλημά της. Ο χειρουργός που εξετάζει την πιθανότητα λοβεκτομής θα πρέπει να διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να διατυπώσει τις σωστές προτάσεις και εναλλακτικές επιλογές στον ασθενή. Στόχος είναι η οριστική λύση του προβλήματός του, αποφεύγοντας την πιθανότητα μελλοντικών επεμβάσεων (επανεπεμβάσεων). Παράλληλα θα πρέπει να διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να εκτελέσει την επέμβαση με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

Θυρεοειδής αδένας: τριπλή παθολογία σε νεαρή ασθενή – ολική θυρεοειδεκτομή και η αξία της

Θυρεοειδής αδένας: τριπλή παθολογία σε νεαρή ασθενή – ολική θυρεοειδεκτομή και η αξία της[/vc_column


6 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page