top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Θυρεοειδεκτομή με ημερήσια νοσηλεία: ασφάλεια, πλεονεκτήματα, προϋποθέσεις


Εισαγωγή

Θυρεοειδεκτομή με ημερήσια νοσηλεία: ασφάλεια, πλεονεκτήματα, προϋποθέσεις. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σταθερά μείωση του χρόνου νοσηλείας μετά από όλες σχεδόν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Παλαιότερα δεν ήταν σπάνιο η διάρκεια νοσηλείας μετά θυρεοειδεκτομή να φθάνει τις 3 έως 5 ημέρες. Σήμερα, η τυπική διάρκεια νοσηλείας μετά θυρεοειδεκτομή είναι 1 ημέρα. Δηλαδή γίνεται εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο το πρωί της ημέρας της επέμβασης. Το ίδιο πρωί γίνεται η επέμβαση και την επομένη γίνεται το εξιτήριο του ασθενούς. Με άλλα λόγια η τυπική νοσηλεία στη θυρεοειδεκτομή περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Τι είναι η ημερήσια νοσηλεία;

Ένας αυξανόμενος αριθμός επεμβάσεων γίνεται με ημερήσια νοσηλεία. Αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και στην περίπτωση της θυρεοειδεκτομής, χωρίς εν τούτοις να έχει γενικευθεί σαν τακτική για λόγους που θα αναφερθούν παρακάτω.

Σαν νοσηλεία μίας ημέρας περιγράφεται η παραμονή του ασθενούς για λίγες μόνο ώρες (6 – 8 h) μετά την επέμβαση και η έξοδός του από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα της επέμβασης. Το ιδανικό είναι η θυρεοειδεκτομή να γίνει αρκετά πρωί ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος των λίγων αυτών ωρών για την παρακολούθηση του ασθενούς για λίγες ώρες πριν αποφασισθεί αν θα γίνει ή όχι εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Θυρεοειδεκτομή και ημερήσια νοσηλεία – Πλεονεκτήματα

Κόστος

Η μείωση του κόστους νοσηλείας είναι ένα αναμενόμενο πλεονέκτημα και οφείλεται στη χρήση λιγότερων πόρων στη διάρκεια της μικρότερης νοσηλείας. Το ποσό που αντιπροσωπεύει στην πράξη η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί το κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα. Προφανώς υπάρχουν εδώ σημαντικές διαφορές, ανάλογα με το κοστολόγιο και την τακτική του κάθε νοσοκομείου. Σε κάποιες μελέτες φάνηκε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της ημερήσιας νοσηλείας και της 24ωρης νοσηλείας μετά θυρεοειδεκτομή, χωρίς εντούτοις η διαφορά αυτή να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ανάγκες – Ικανοποίηση ασθενούς

Είναι προφανές ότι ο ασθενής – εφόσον υπάρχει επιλογή – προτιμά συνήθως την άνεση του σπιτιού του και την ανάρρωσή του στο οικογενειακό περιβάλλον, αποφεύγοντας την μεγαλύτερη νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Παρά ταύτα υπάρχουν και αρκετοί ασθενείς οι οποίοι στην πράξη δεν αισθάνονται άνετα με την ιδέα να αποχωρήσουν με εξιτήριο λίγες ώρες μετά την θυρεοειδεκτομή. Προφανώς οι ασθενείς αυτοί θα είναι περισσότεροι ικανοποιημένοι αν παραμείνουν για ένα 24ωρο (μία διανυκτέρευση) στο νοσοκομείο.

Ιατρογενείς επιπλοκές

Ένα θεωρητικό πλεονέκτημα της ημερήσιας νοσηλείας είναι η αποφυγή κάποιων ιατρογενών επιπλοκών. Το θέμα αυτό έχει θεωρητική βάση, καθώς όμως ούτως ή άλλως η νοσηλεία μετά θυρεοειδεκτομή είναι περιορισμένη (τυπικά 24ωρη, μία διανυκτέρευση) η πρακτική σημασία του θέματος αυτού παραμένει αδιευκρίνιστη. Τέτοιες δυνητικές επιπλοκές είναι

  1. η έκθεση σε ανθεκτικούς μικροοργανισμούς του νοσοκομειακού περιβάλλοντος (νοσοκομειακές λοιμώξεις)

  2. θρομβοφλεβίτιδα στο σημείο εισόδου φλεβοκαθετήρα

  3. αλλεργικές ή άλλες αντιδράσεις σε φάρμακα που χορηγούνται στο νοσοκομείο κλπ.

Στο θέμα των λοιμώξεων δεν μπορεί να μην αναφερθεί και το επίκαιρο ζήτημα του κορονοϊού, η πιθανότητα μετάδοσης του οποίου στο νοσοκομειακό περιβάλλον είναι υπαρκτή.

Θυρεοειδεκτομή και ημερήσια νοσηλεία – ασφάλεια και προϋποθέσεις

Η τακτική της ημερήσιας νοσηλείας μετά θυρεοειδεκτομή δεν μπορεί να γενικευθεί. Και αυτό γιατί μπορεί να εμφανιστούν μετεγχειρητικά κάποιες επιπλοκές της επέμβασης, που είναι πιθανόν να απαιτήσουν άμεση θεραπευτική παρέμβαση. Για την εφαρμογή της τακτικής της ημερήσιας νοσηλείας ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις ασφάλειας

Παράγοντες που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση (θυρεοειδεκτομή)

Η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η θυρεοειδεκτομή να έχει γίνει με ασφάλεια και χωρίς επιπλοκές.

Ιδιαίτερα τονίζονται τα εξής:

  1. Τα δύο παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα θα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί και προστατευθεί στη διάρκεια της επέμβασης

  2. Το ίδιο (αναγνώριση και προστασία) και όσον αφορά τους παραθυρεοειδείς αδένες

  3. Η θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί χωρίς αιμορραγία

Άμεση μετεγχειρητική πορεία

Στο σύντομο διάστημα (6-8 ωρών) της παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο μετά την θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  1. Ομαλή ανάνηψη του ασθενούς

  2. Απουσία οποιασδήποτε ένδειξης αναπνευστικής δυσχέρειας από τη στιγμή της αποσωλήνωσης μέχρι το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης

  3. Απουσία σημαντικής παροχής αίματος στην παροχέτευση που τοποθετείται μετά τη θυρεοειδεκτομή

  4. Σταθερά ζωτικά σημεία ασθενούς

  5. Απουσία ναυτίας και εμέτου το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης

Λοιπό ιατρικό ιστορικό

Είναι προφανές ότι για να αποφασιστεί ημερήσια νοσηλεία μετά θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και κάποιοι σημαντικοί παράγοντες από το ατομικό αναμνηστικό ιστορικό του ασθενούς. Προϋποθέσεις για να δοθεί εξιτήριο την ίδια ημέρα με την θυρεοειδεκτομή είναι:

  1. Απουσία σοβαρών συνυπαρχουσών παθήσεων

  2. Απουσία προηγούμενων συμβαμάτων με την αναισθησία

  3. Μη λήψη αντιπηκτικών

Κοινωνικοί παράγοντες (βασικοί)

Μία άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το κοινωνικό περιβάλλον του ασθενούς. Προϋπθέσεις για ασφαλή ημερήσια νοσηλεία μετά θυρεοειδεκτομή από την άποψη αυτή είναι:

  1. Παρουσία ενήλικου ατόμου στο σπίτι ικανού να προσφέρει κάποια βοήθεια στον ασθενή αν απαιτηθεί

  2. Δυνατότητα μεταφοράς στο σπίτι

  3. Kοντινή σχετικά απόσταση της κατοικίας του ασθενούς από το νοσοκομείο

  4. Πρόσβαση σε τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης

  5. Δυνατότητα άμεσης και καλής επικοινωνίας, χωρίς γλωσσικούς φραγμούς ή χωρίς παθήσεις που δυσχεραίνουν την επικοινωνία

Σχόλια

Από τα παραπάνω καθίσταται εμφανές ότι οι προϋποθέσεις για την ασφαλή εφαρμογή της ημερήσιας νοσηλείας μετά θυρεοειδεκτομή είναι αρκετές. Για το λόγο αυτό η τακτική αυτή δεν μπορεί να γενικευθεί σε όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή. Υπάρχουν εντούτοις κάποιες περιπτώσεις όπου θα μπορούσε να εφαρμοστεί επιλεκτικά, όπως για παράδειγμα η ισχυρή ανάγκη παρουσίας ενός γονέα στο σπίτι (π.χ. μονογονεϊκή οικογένεια) ή κάποιες έκτακτες περιστάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς. Είναι αυτονόητο ότι μεταξύ της άνεσης του ασθενούς (για λίγες ώρες) και της ασφάλειάς του θα πρέπει φυσικά να επιλέγεται η ασφάλεια.

‘Ολες οι παραπάνω παράμετροι είναι σημαντικές. Η πλέον βασική όμως είναι η άρτια εκτέλεση της επέμβασης, κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς. Μία επέμβαση (θυρεοειδεκτομή) που εξελίχθηκε άσχημα (π.χ.αιμορραγία, κάκωση λαρυγγικών) δεν αφήνει εξ ορισμού καμία δυνατότητα επιλογής όσον αφορά την ημερήσια νοσηλεία. Αντίθετα, η ομαλή εξέλιξη της επέμβασης προσφέρει την δυνατότητα επιλογής της τακτικής της ημερήσιας νοσηλείας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή, καθόσον αυτή μπορεί να γίνει με τη μικρότερη δυνατή νοσηρότητα και τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.


Θυρεοειδεκτομή με ημερήσια νοσηλεία: ασφάλεια, πλεονεκτήματα, προϋποθέσεις

Θυρεοειδεκτομή με ημερήσια νοσηλεία: ασφάλεια, πλεονεκτήματα, προϋποθέσεις


1 Προβολή0 Σχόλια

Comments


bottom of page