Αρχική διάγνωση
Η ασθενής ετών 35 διαγνώσθηκε με καρκίνο θυρεοειδούς στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε όζος μεγίστης διαμέτρου 7.4 mm με ύποπτους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες (υποηχογένεια, αποτιτανώσεις, υψηλός δείκτης ελαστικότητας) στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού.
Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού που ελήφθη με παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του εν λόγω όζου έδειξε κυτταρολογικά ευρήματα συμβατά με θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς. Στον ίδιο λοβό απεικονίζεται υποηχογενής όζος μεγίστης διαμέτρου 7.9 mm με περιφερική αγγείωση. Δεν απεικονίζονται αλλοιώσεις στον αριστερό λοβό.
Η χαρτογράφηση λεμφαδένων ανέδειξε την παρουσία ολιγάριθμων παθολογικών λεμφαδένων στο κεντρικό διαμέρισμα δεξιά.
Επιλογή θεραπευτικής τακτικής
Η ασθενής και το οικογενειακό της περιβάλλον ενημερώθηκε λεπτομερώς για τις διαθέσιμες θεραπευτικές εφαρμογές. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο της χειρουργικής επέμβασης στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου της εγκυμοσύνης, όπως επίσης και η επιλογή της εκτέλεσης της επέμβασης μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης. Λόγω όμως επιπλοκών της κύησης, αποφασίσθηκε από κοινού η αναβολή της επέμβασης, η οποία προγραμματίσθηκε να γίνει μετά τον τοκετό.
Νέος προεγχειρητικός έλεγχος
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κύησης και πριν την προγραμματισμένη επέμβαση έγινε επανάληψη του υπερηχογραφήματος και της χαρτογράφησης των λεμφαδένων τραχήλου. Τα ευρήματα παρέμειναν ίδια και χωρίς αλλαγή σε σχέση με το αρχική υπερηχογράφημα της ασθενούς.
Η ασθενής ήταν ευθυρεοειδική.
Χειρουργική επέμβαση
Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή + κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός δεξιά).
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων (οπτικά και με νευροδιεγέρτη [ΙΟΝΜ]).
Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.
Μετεγχειρητική πορεία
Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή. Η ασθενής εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.
Ιστολογική εξέταση
Η ιστολογική εξέταση έδειξε δύο εστίες θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς στον δεξιό λοβό, διαμέτρου 7 mm (με εστιακή εξωθυρεοειδική επέκταση) και 1 mm και παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων σε 5 λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος.
Περαιτέρω αντιμετώπιση
Η ασθενής παραπέμφθηκε για επικουρική (συμπληρωματική, adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο Ι-131.
Σχόλια
Η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δημιουργεί ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος τόσο στην εγκυμονούσα μητέρα όσο και στο οικογενειακό της περιβάλλον. Το πρόβλημα εντούτοις είναι αντιμετωπίσιμο και η νόσος ιάσιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν κάποιοι κανόνες ασφαλείας τόσο για το κύημα όσο και για τη μητέρα.
Γενικά, η επέμβαση θεωρείται ασφαλής στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί όμως να γίνει και μετά την ολοκλήρωση της κύησης. Πολλοί παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή της θεραπευτικής τακτικής, όπως:
Οι επιθυμίες/επιλογές της εγκύου
Η πορεία της κύησης και η τυχόν ύπαρξη επιπλοκών της
Το είδος του καρκίνου θυρεοειδούς
Η έκταση (στάδιο) της νόσου
Ο τρόπος αντιμετώπισης θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε ασθενούς.
Η επέμβαση θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση από έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών διασφαλίζοντας την ταχεία και ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης. Η επέμβαση θα πρέπει παράλληλα να είναι ριζική, αφαιρώντας μαζί με την πρωτοπαθή εστία και τυχόν λεμφαδενικές μεταστάσεις, όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας.
コメント