top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Καρκίνος θυρεοειδούς και κορονοϊός (COVID-19) – ερωτήσεις και απαντήσεις



Καρκίνος θυρεοειδούς και κορονοϊός (COVID-19):Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Κορονοϊός (COVID-19)- ΕΧΩ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ– ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ?

Η προηγούμενη θεραπεία για καρκίνο θυρεοειδούς (χειρουργική επέμβαση με ή χωρίς θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο) δεν τοποθετεί τον ασθενή σε ομάδα υψηλού κινδύνου ούτε προδιαθέτει στην εμφάνιση λοίμωξης από τον κορονοϊό (COVID-19)

Κορονοϊός (COVID-19)-ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΩ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΙΩΔΙΟ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ?

Αυτή καθ’ αυτή η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο δεν αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό. Παρά ταύτα, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στη φροντίδα του ασθενούς που έχει υποβληθεί σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο σε περίπτωση που εμφανίσει άμεσα μετά τη θεραπεία λοίμωξη από τον κορονοϊό COVID-19. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο δεν είναι επείγουσα και μπορεί να μετατεθεί με ασφάλεια για αργότερα, μετά την αναμενόμενη ύφεση της επιδημίας.

Κορονοϊός (COVID-19)-ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ?

Οι ασθενείς με ιστορικό καρκίνου θυρεοειδούς που λαμβάνουν θεραπεία καταστολής (δηλαδή σχετικά αυξημένες δόσεις θυροξίνης με στόχο επίπεδα TSH < 0.1 mU/l) θα πρέπει να συνεχίσουν την αγωγή που λαμβάνουν. Η θεραπεία καταστολής δεν αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό (COVID-19).

Κορονοϊός (COVID-19)-ΕΧΩ ΚΑΡΚΙΝΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ / ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΥΡΟΣΙΝΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣΗΣ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Χορήγηση χημειοθεραπείας απαιτείται εξαιρετικά σπάνια στους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς. Αν πάντως απαιτηθεί, η χορήγηση χημειοθεραπείας/αναστολέων τυροσινικής κινάσης (λεμβατινίμπη ή σοραφενίμπη) τοποθετεί τον ασθενή στην ομάδα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση βαριάς / επιπλεγμένης μορφής νόσου σε περίπτωση λοίμωξης από τον κορονοϊό Covid-19. Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν τα μέτρα προφύλαξης που συνιστώνται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κορονοϊός (COVID-19)-ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΩ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ?

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου θυρεοειδούς, η επέμβαση μπορεί να αναβληθεί με ασφάλεια μέχρι την αναμενόμενη ύφεση της επιδημίας.

Η λοίμωξη από τον κορονοϊό COVID-19 θεωρείται δυνητικά επικίνδυνη χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα θανατηφόρας έκβασης. Αυτό ισχύει κυρίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι ασθενείς, ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα κλπ.). Εντούτοις, ακόμη και νεαρά άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα μπορεί να εμφανίσουν βαριά λοίμωξη από τον κορονοϊό, με απρόβλεπτη (ακόμη και θανατηφόρα έκβαση).

Για τον λόγο αυτό στη συντριπτική πλειοψηφία συνιστάται η αναβολή των επεμβάσεων για καρκίνο θυρεοειδούς, με ελάχιστες εξαιρετικά σπάνιες εξαιρέσεις, όπως:

-επιθετική υποτροπή καρκίνου με πολύ μικρό χρόνο διπλασιασμού

-επιθετικές (σπάνιες) μορφές καρκίνου θυρεοειδούς, όπως το αναπλαστικό καρκίνωμα, όπου συχνά μπορεί να γίνει πρακτικά μόνο βιοψία

-υποψία λεμφώματος θυρεοειδούς, όπου αρκεί η βιοψία για την τεκμηρίωση της διάγνωσης ώστε να αρχίσει η (μη χειρουργική) θεραπεία (χημειο-/ακτινοθεραπεία)

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών ο καρκίνος θυρεοειδούς έχει εξαιρετικά ‘καλοήθη’ βιολογική συμπεριφορά. Κατά συνέπεια, η αναβολή της επέμβασης θεωρείται σαφώς ασφαλέστερη επιλογή από την εκτέλεση της επέμβασης εν μέσω της επιδημίας από τον κορονοϊό. Στο αναμενόμενο χρονικό διάστημα ύφεσης της επιδημίας δεν αναμένεται εξέλιξη της νόσου.

ESES / BTF


Καρκίνος θυρεοειδούς και κορονοϊός (COVID-19) - ερωτήσεις και απαντήσεις

Καρκίνος θυρεοειδούς και κορονοϊός (COVID-19) - ερωτήσεις και απαντήσεις


0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page