top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Καρκίνος θυρεοειδούς – πώς διαφοροποιείται ο ιστολογικός τύπος στους ηλικιωμένους ασθενείς?


Διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς

Ο διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου θυρεοειδούς. Περιλαμβάνει τον θηλώδη και τον θυλακιώδη καρκίνο. Ο διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς παραμένει και στους ηλικιωμένους ασθενείς η συνηθέστερη μορφή καρκίνου θυρεοειδούς. Η κλινική εικόνα είναι ανάλογη με αυτή σε νεότερους ασθενείς.

Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς

Στους ηλικιωμένους ασθενείς (> 65 ετών) παρατηρείται με μεγαλύτερη συχνότητα ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς. Η συχνότητά του θηλώδους καρκινώματος αυξάνεται ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 45 ετών.

Ιδιαίτερα συχνό και σε αυτή την ομάδα των ασθενών είναι σήμερα και ο μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος αυτός ορίζεται ως θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς διαμέτρου < 10 mm. Ο μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος συχνά διαγιγνώσκεται τυχαία μετά από υπερηχογραφικό έλεγχο (όχι σπάνια για άσχετο λόγο [π.χ. για έλεγχο πιθανής στένωσης καρωτίδων]).

Θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς

Ο θυλακιώδης καρκίνος παρατηρείται συνηθέστερα σε περιοχές με ιωδοπενία με μέγιστη ηλικία εμφάνισης την 6η δεκαετία της ζωής.

Πτωχά διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς

Στους ηλικιωμένους ασθενείς παρατηρείται με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τους νεότερους ο πτωχά διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς. Αυτή η μορφή καρκίνου θυρεοειδούς έχει χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με το διαφοροποιημένο καρκίνο και δεν απαντά στη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Για τον καλύτερο έλεγχο της νόσου και την μείωση της πιθανότητας τοπικής υποτροπής σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί επικουρική ακτινοθεραπεία (μετά την επέμβαση)

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς

Όσον αφορά τον μυελοειδή καρκίνο, στους ηλικιωμένους ασθενείς παρατηρείται η σποραδική μορφή του. Αντίθετα, ο κληρονομικός μυελοειδής καρκίνος παρατηρείται σε μικρότερες ηλικίες. Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζονται με ψηλαφητή μάζα στον τράχηλο. Μπορεί να υπάρχουν τοπικά συμπτώματα ή συστηματικές εκδηλώσεις λόγω μεταστάσεων ή λόγω υπερέκκρισης ορμονικά δραστικών ουσιών (όπως διάρροια, βρογχόσπασμος, flushing κλπ).

Αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς

Ο αναπλαστικός καρκίνος είναι μία μορφή καρκίνου θυρεοειδούς που παρατηρείται κατά κύριο λόγο στους ηλικιωμένους ασθενείς. Η μέγιστη επίπτωση [‘συχνότητα’) αυτής της μορφής καρκίνου παρατηρείται στην 7η δεκαετία της ζωής. Συχνά αναπτύσσεται λόγω αποδιαφοροποίησης μίας εστίας πτωχά διαφοροποιημένου καρκίνου θυρεοειδούς. Εμφανίζεται σαν μάζα που αναπτύσσεται ταχέως, ενώ όταν τίθεται η διάγνωση υπάρχουν ήδη μεταστάσεις. Χαρακτηρίζεται από επιθετική βιολογική συμπεριφορά και κακή πρόγνωση.


Καρκίνος θυρεοειδούς στους ηλικιωμένους ασθενείς
1 Προβολή0 Σχόλια

Commenti


bottom of page