Καρκίνος θυρεοειδούς – εισαγωγή
Ο διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς (TC) αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου θυρεοειδούς. Ο θηλώδης TC είναι ο πιο συχνός υπότυπος του διαφοροποιημένου TC. Αυτή η μορφή TC έχει εξαιρετική πρόγνωση, καθώς η βιολογική του συμπεριφορά είναι αρκετά ‘καλοήθης’. Η υποτροπή του TC ή η υπολειμματική νόσος είναι δύο πιθανά σενάρια στην εξέλιξη της νόσου.
Tο πρόβλημα της υποτροπής και της υπολειμματικής νόσου
Ο θηλώδης TC , παρά την γενικά εξαιρετικά καλή του πρόγνωση, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει υποτροπή σε ένα σημαντικό ποσοστό (έως 20-25 %) των ασθενών. Η έννοια της υποτροπής είναι διαφορετική από την έννοια της επιμένουσας (υπολειμματικής) νόσου.
Yποτροπή της νόσου
Ο όρος ‘υποτροπή’ του TC αναφέρεται στην “επανεμφάνιση” του TC μετά από ένα διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, στη διάρκεια του οποίου ο/η ασθενής ήταν ελεύθερος νόσου.
Eπιμένουσα ή υπολειμματική νόσος
Αντίθετα, ο όρος ‘επιμένουσα’ νόσος αναφέρεται στην παραμονή υπολειμματικής νόσου μετά την αρχική αντιμετώπιση του TC, η οποία διαγιγνώσκεται μέσα στους πρώτους 12 μήνες μετά την αρχική αντιμετώπιση.
Πρόγνωση υποτροπής και υπολειμματικής (επιμένουσας) νόσου
Η υπολειμματική νόσος συνδυάζεται με αυξημένη συχνότητα μακρινών μεταστάσεων σε σύγκριση με την υποτροπή (38 % vs. 17 %).
To άρρεν φύλο, η μεγαλύτερη ηλικία, το αυξημένο μέγεθος του όγκου (Τ) και η παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων (Ν) αποτελούν ανεξάρτητους προγνωστικούς δείκτες στην περίπτωση της υπολειμματικής νόσου.
Σε περίπτωση υποτροπής, η πρόγνωση είναι καλύτερη όταν αυτή αφορά τους λεμφαδένες του τραχήλου σε σύγκριση με την εμφάνιση υποτροπής στην κοίτη του θυρεοειδούς
Το γεγονός ότι η υπολειμματική νόσος έχει χειρότερη πρόγνωση σε σύγκριση με την υποτροπή υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία:
της αρχικής χειρουργικής επέμβασης.Αυτή θα πρέπει να είναι ριζική (θεραπευτική) επιτυγχάνοντας την πλήρη εκτομή της νόσου, χωρίς παραμονή υπολειμματικού καρκινικού ιστού
της προσεκτικής παρακολούθησης του ασθενούς μετά την επέμβαση για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποτροπής ή υπολειμματικής νόσου, έτσι ώστε να σχεδιαστεί η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση και να αξιολογηθεί σωστά η πρόγνωση.
Διαφορές υποτροπής και υπολειμματικής νόσου στον καρκίνο θυρεοειδούς
#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #όζοιθυροειδούς #θηλώδες #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #όζος #μεταστάσεις #καρκίνωμα #όζοςθυροειδούς #λεμφαδένες #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #λεμφαδενικόςκαθαρισμός #θυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #θυροειδής #χειρουργός #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #όζοι #θυρεοειδεκτομή #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #όζος #όζοςθυρεοειδούς #όζοιθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς
Comments