top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Καρκίνος Θυροειδούς – Αρκεί η Θυρεοειδεκτομη?


Καρκίνος θυρεοειδούς και λεμφαδενικές μεταστάσεις – Γενικές γνώσεις

Καρκίνος θυρεοειδούς, λεμφαδενικές μεταστάσεις και θυρεοειδεκτομή.-Ο διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς (DTC) συχνά μεθίσταται στους τραχηλικούς λεμφαδένες. Έχει αποδειχθεί ότι σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ασθενών με DTC  (έως 50 ή και 60 %) υπάρχουν ήδη μικροσκοπικές λεμφαδενικές μεταστάσεις όταν τίθεται η διάγνωση. Ακόμη και στο μικροσκοπικό θηλώδες καρκίνωμα (MPTC) λεμφαδενικές μεταστάσεις υπάρχουν στο 15 έως 30 % των ασθενών.  Η βιολογική συμπεριφορά των μικροσκοπικών αυτών λεμφαδενικών μεταστάσεων (μικρομεταστάσεων) παραμένει αμφιλεγόμενη. Γενικά, οι λεμφαδενικές μεταστάσεις θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν την πρόγνωση. Εντούτοις, οι λεμφαδενικές μεταστάσεις συνδυάζονται με αυξημένη συχνότητα τοπικοπεριοχικής υποτροπής της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα θα απαιτηθεί νέα χειρουργική επέμβαση, τεχνικά δύσκολη και με αυξημένη νοσηρότητα.

Λεμφαδενικές μεταστάσεις – η σημασία της προεγχειρητικής τους αναγνώρισης

Για το λόγο αυτό οι λεμφαδενικές μεταστάσεις θα πρέπει να αναγνωρίζονται πριν γίνει  θυρεοειδεκτομή.

Σε χώρες της άπω ανατολής συνηθίζεται η εκτέλεση προφυλακτικού λεμφαδενικού καθαρισμού. Αυττό σημαίνει ότι ο λεμφαδενικός καθαρισμός γίνεται χωρίς να υπάρχουν εμφανείς λεμφαδενικές μεταστάσεις.

Στις περισσότερες δυτικές χώρες γίνεται ο θεραπευτικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου. Αυτό σημαίνει ότι ο λεμφαδενικός καθαρισμός γίνεται μόνον όταν υπάρχουν λεμφαδενικές μεταστάσεις. Προϋπόθεση για την εκτέλεση θεραπευτικού λεμφαδενικού καθαρισμού είναι να αναγνωριστούν οι λεμφαδενικές μεταστάσεις. Αυτό μπορεί να γίνει είτε κλινικά (πράγμα που συνήθως δεν είναι δυνατόν, τουλάχιστον σε όλες τις περιπτώσεις) είτε – συνηθέστερα – υπερηχογραφικά.

Η σημασία της διαθεσιμότητας ενός έμπειρου ακτινολόγου για την αναγνώριση των διηθημένων ή ύποπτων λεμφαδένων είναι προφανής. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στην εμπειρία μας που σε δύο διαδοχικά υπερηχογραφήματα τραχήλου δεν αναγνωρίσθηκαν οι λεμφαδενικές μεταστάσεις– ενώ υπήρχαν- προφανώς λόγω απειρίας του εξεταστού.

Καρκίνος θυρεοειδούς – αρκεί η θυρεοειδεκτομή;

Όταν διαγνωστούν λεμφαδενικές μεταστάσεις σε διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς η ολική θυρεοειδεκτομή προφανώς δεν αρκεί. Αντίθετα, θα πρέπει ταυτόχρονα με αυτή να γίνει και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου. Αλλιώς η επέμβαση είναι ατελής και ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε νέα επέμβαση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ταλαιπωρία για τον ασθενή, αυξημένη νοσηρότητα, περισσότερες δυσκολίες για τον χειρουργό, αυξημένο κόστος).

Καρκίνος θυρεοειδούς – Προϋποθέσεις για τη σωστή αντιμετώπιση του ασθενούς

Προϋποθέσεις για την εφαρμογή στην πράξη της βέλτιστης αυτής θεραπευτικής τακτικής είναι:

  1. η εξέταση του ασθενούς πριν την επέμβαση από έμπειρο ακτινολόγο.Ο έμπειρος ακτινολόγος είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις λεμφαδενικές μεταστάσειςκαι να σχεδιάσει την εντόπισή τους [«χαρτογράφηση λεμφαδένων»]. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατός ο λεγόμενος εκλεκτικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου αντί του παλαιότερου τροποποιημένου ριζικού λεμφαδενικού καθαρισμού

  2. η ετοιμότητα/δυνατότητα του χειρουργού που θα αναλάβει την επέμβαση. Ο χειρουργός θα πρέπει να διαθέτει την ανάλογη εμπειρία. Η εμπειρία αυτή αφορά και τον λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου -αν αυτό απαιτηθεί -ταυτόχρονα (στον ίδιο χρόνο) με την ολική θυρεοειδεκτομή. Με την τακτική αυτή επιλύεται το πρόβλημα του ασθενούς οριστικά με μία και μόνο επέμβαση.


Καρκίνος θυρεοειδούς-υπολειμματική νόσος και υποτροπή

Διαφορεές υποτροπής και υπολειμματικής νόσου στον καρκίνο θυρεοειδούς


1 Προβολή0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page