Παλαιότερα γνωστό σαν EFVPTC (encapsulated follicular variant of papillary thyroid cancer, ενθυλακωμένη θυλακιώδης παραλλαγή του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς), το μη διηθητικό θυλακιώδους προτύπου νεόπλασμα με θηλώδους τύπου πυρηνικούς χαρακτήρες (NIFTP, noninvasive follicular thyroid neoplasm with papillary-like nuclear features) περιγράφηκε σε μία προσπάθεια αποφυγής επιθετικών μεθόδων θεραπευτικής αντιμετώπισης (π.χ. λεμφαδενικού καθαρισμού) σε αυτή την υποομάδα ασθενών με θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς (PTC), καθώς χαρακτηρίζεται από μία βιολογική συμπεριφορά ακόμη πιο «καλοήθη» σε σύγκριση με το PTC (που επίσης έχει καλή πρόγνωση).
Επιπλέον, η απάλειψη της λέξης «καρκίνος» από τη διάγνωση και η αντικατάστασή της από την λέξη «νεόπλασμα» έχει επιπλέον όφελος από ψυχολογικής απόψεως για τους ασθενείς αυτούς.
Σε μία πρόσφατη (2018) μελέτη από το Τορόντο (Καναδά) σε μεγάλο αριθμό ασθενών με PTC βρέθηκε ότι το NIFTP αντιστοιχούσε σε ποσοστό 2.1 % του συνόλου των PTC, ένα ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό που συνήθως περιγράφεται σε μελέτες που προέρχονται από κέντρα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής (16 – 23 %). Το μικρότερο αυτό ποσοστό (2.1 %) βρίσκεται πιο κοντά στα ποσοστά που περιγράφονται σε μελέτες που προέρχονται από την Ασία. Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δείχνουν ότι τα NIFTP έχουν πράγματι εξαιρετικά καλοήθη βιολογική συμπεριφορά και εξαιρετικά καλή πρόγνωση.
Εντούτοις, σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών (6 %) μπορεί να παρατηρηθεί δυσμενής έκβαση από ογκολογικής απόψεως (π.χ. εμφάνιση μακρινών μεταστάσεων [π.χ. πνευμονικές] ή μεταστάσεων στους τραχηλικούς λεμφαδένες). Με βάση τα δεδομένα αυτά, η ΑΤΑ (American Thyroid Association) προτείνει η αντιμετώπιση και η παρακολούθηση των ασθενών με πολύ χαμηλού κινδύνου PTC (όπως το NIFTP) να μην τροποποιείται λόγω της διάγνωσης του NIFTP. World J Surg (2018) 42:321–326[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″]
Comments