top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Μικροσκοπικός και μη μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς: αυξανόμενη ‘συχνότητα’

Έγινε ενημέρωση: 13 Μαρ 2021


Εισαγωγή

Μικροσκοπικός και μη μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς: αυξανόμενη ‘συχνότητα’ (επίπτωση) και των δύο.

Μικροσκοπικός και μη μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς: αυξανόμενη ‘συχνότητα’ (επίπτωση) και των δύο
Μικροσκοπικός και μη μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς: αυξανόμενη ‘συχνότητα’ (επίπτωση) και των δύο.


Ο θηλώδης καρκίνος είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου θυροειδούς (αντιστοιχεί στο 80 % των περιπτώσεων). Μαζί με τον θυλακιώδη καρκίνο (10 – 20 %) αποτελούν τον λεγόμενο διαφοροποιημένο καρκίνο θυροειδούς, η πρόγνωση του οποίου είναι εξαιρετική. Η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων για τον θηλώδη καρκίνο θυροειδούς στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.


Καρκίνος θυρεοειδούς – Επίπτωση (γενικά)

Ο καρκίνος θυροειδούς είναι η κακοήθεια της οποίας η επίπτωση (΄συχνότητα’) αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλη μορφή καρκίνου, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στις ΗΠΑ, η επίπτωση αυξήθηκε κατά 2.4 φορές στις τρεις δεκαετίες από 1973 έως 2002. Η αύξηση αυτή συνεχίζεται μέχρι πρόσφατα.

Μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς- ο ρόλος του στην αυξανόμενη επίπτωση του καρκίνου θυρεοειδούς

Η αύξηση αυτή έχει αποδοθεί κατά ένα μεγάλο μέρος στην αυξημένη συχνότητα με την οποία τίθεται η διάγνωση του μικροσκοπικού θηλώδους καρκίνου. Ο θηλώδης καρκίνος θυροειδούς ορίζεται σαν μικροσκοπικός όταν η διάμετρός του είναι < 10 mm. Έχει υπολογιστεί ότι η επίπτωση του μικροσκοπικού θηλώδους καρκίνου έχει αυξηθεί κατά 19.3 % ανά έτος μεταξύ 1983 και 2006.

Ο μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυροειδούς διαγιγνώσκεται με αυξημένη συχνότητα τις τελευταίες δεκαετίες για δύο βασικούς λόγους:

  1. Αυξημένη χρήση των υπερήχων υψηλής ευκρίνειας που μπορεί να απεικονίσουν βλάβες στο θυρεοειδή διαμέτρου λίγων μόνο χιλιοστών. Συχνά η διάγνωση επιβεβαιώνεται πριν την επέμβαση με παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) και κυτταρολογική εξέταση.

  2. Αυξημένη συχνότητα διάγνωσής του στο χειρουργικό παρασκεύασμα μετά θυρεοειδεκτομή για καλοήθη νόσο (π.χ. βρογχοκήλη). Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για τυχαίο εύρημα.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε νεκροτομικές μελέτες ο μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς ανακαλύπτεται σαν τυχαίο επίσης εύρημα σε ένα σημαντικό ποσοστό (10 – 30 %) των νεκροτομών.


Μεγαλύτεροι (μη μικροσκοπικοί) καρκίνοι θυρεοειδούς

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς ευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος για την αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του θυροειδούς στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, όπως έχει παρουσιαστεί παραπάνω.

Εντούτοις, το φαινόμενο αυτό αφορά και μεγαλύτερους σε μέγεθος καρκίνους θυροειδούς (μη μικροσκοπικούς > 10 mm). Πράγματι, έχει υπολογιστεί ότι και η συχνότητα των καρκίνων αυτών έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η επίπτωση του μη μικροσκοπικού καρκίνου θυροειδούς αυξήθηκε στο διάστημα 1983 – 2006 ως εξής (ανά μέγεθος):

  1. Διάμετρος 1 – 2 cm: αύξηση επίπτωσης κατά 12.3 %

  2. Διάμετρος 2 – 5 cm: αύξηση επίπτωσης κατά 10.3 %

  3. Διάμετρος > 5 cm: αύξηση επίπτωσης κατά 12 %

Σχόλιο

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση της επίπτωσης (‘συχνότητας’) του καρκίνου θυροειδούς δεν οφείλεται μόνο στη συχνότερη διάγνωση των θηλωδών μικροκαρκινωμάτων. Αυξητική τάση παρατηρείται και στους μεγαλύτερης διαμέτρου καρκίνους θυροειδούς. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η αύξηση της επίπτωσης είναι πιθανότατα πραγματική και δεν οφείλεται μόνο στην με αυξημένη συχνότητα διάγνωση του μικροσκοπικού καρκίνου θυρεοειδούς.

Η αύξηση αυτή της επίπτωσης του καρκίνου θυρεοειδούς συνολικά αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες οι οποίοι έχουν παρουσιαστεί σε άλλη ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας.



4 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page