Εισαγωγή
Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς και CA19.9- o ρόλος του σαν καρκινικός [νεοπλασματικός] δείκτης.-
Η καλσιτονίνη και το καρκινοεμβρυικό αντιγόνο (CEA) είναι νεοπλασματικοί (καρκινικοί δείκτες) που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς και την παρακολούθηση της πορείας του. Το CA19.9 είναι ένας άλλος νεοπλασματικός δείκτης που έχει μελετηθεί κυρίως στους καρκίνους του πεπτικού (γαστρεντερικού) σωλήνα και του παγκρέατος.
Στο μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς, η συνήθης σήμερα πρακτική είναι η παρακολούθηση μετεγχειρητικά των επιπέδων καλσιτονίνης και καρκινοεμβρυικού αντιγόνου (CEA) για την ανίχνευση τυχόν τοπικής υποτροπής (στον τράχηλο) ή μακρινών μεταστάσεων.
Εντούτοις, η συσχέτιση που έχει περιγραφεί μεταξύ CA19.9 και μεταστατικής διασποράς στο μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς εγείρει το ερώτημα αν ο νεοπλασματικός αυτός δείκτης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της πρόγνωσης της νόσου και για την αξιολόγηση της πιθανότητας μεταστατικής διασποράς. Η χρήση του δείκτη αυτού ως προγνωστικού παράγοντα μπορεί να γίνει είτε στον ανοσοϊστοχημικό έλεγχο είτε στον ορό του ασθενούς.
Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς – Έκφραση του CA19.9 στον ανοσοϊστοχημικό έλεγχο
Έκφραση του CA19.9 έχει ανιχνευθεί με ανοσοϊστοχημικό έλεγχο σε ποσοστό 6 % των παρασκευασμάτων μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς.
Σε μία ενδιαφέρουσα μελέτη από το Albert Einstein College of Medicine, Division of Endocrinology (USA) (*) βρέθηκε ότι ο CA19.9 συνδυάζονταν με το μεταστατικό δυναμικό του μυελοειδούς καρκινώματος.
Κανένα από τα μυελοειδή καρκινώματα που ήταν CA19.9 – αρνητικά στην ανοσοϊστοχημεία όταν τέθηκε η διάγνωση της νόσου δεν εμφάνισε μεταστατική διασπορά.
Aντίθετα, όλα τα δείγματα που προέρχονταν από μεταστατικές εστίες ή από πρωτοπαθές μυελοειδές καρκίνωμα με γνωστή μεταστατική διασπορά ήταν CA19.9 – θετικά στην ανοσοϊστοχημεία.
Στη μελέτη αυτή, η θετικότητα έναντι του CA19.9:
Συνδυαζόταν με μεγαλύτερο μέγεθος του πρωτοπαθούς όγκου. Είναι γνωστό στο μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς, όσο αυξάνεται το μέγεθός του τόσο αυξάνεται και το μεταστατικό του δυναμικό.
Δεν συνδυάζονταν με διήθηση των λεμφαγγείων. Θεωρείται όμως πιθανό η CA19.9 θετικότητα να σχετίζεται με την αιματογενή διασπορά του μυελοειδούς καρκινώματος
Με βάση τα ευρήματα αυτά, οι ασθενείς με CA19.9 -αρνητικό (στην ανοσοϊστοχημεία) μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς έχουν πιθανότατα καλύτερη πρόγνωση και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης υποτροπής της νόσου, είτε τοπικής (στον τράχηλο) είτε υπό τη μορφή μακρινών μεταστάσεων.
Αντίθετα, τα CA19.9-θετικά μυελοειδή καρκινώματα έχουν περισσότερο επιθετική βιολογική συμπεριφορά.
Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς – CA19.9 στον ορό
Σε μία πολύ πρόσφατη (In Press, 2021) μελέτη από την Ιταλία (Endocrinology Unit, Department of Clinical and Experimental Medicine, University of Pisa) (**) εξετάσθηκε η προγνωστική σημασία του CA19.9 στον ορό των ασθενών με προχωρημένο μυελοειδές καρκίνωμα . Στη μελέτη αυτή μετρήθηκαν τα επίπεδα CA19.9 στο αίμα ασθενών με προχωρημένο μυελοειδές καρκίνωμα . Παράλληλα υπολογίσθηκε ο χρόνος διπλασιασμού του CA19.9, δηλαδή το χρονικό διάστημα στο οποίο τα επίπεδα CA19.9 διπλασιάζονται.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παθολογικές τιμές CA19.9 στο αίμα και ο χρόνος διπλασιασμού <1 έτος αποτελούν δυσμενείς προγνωστικούς παράγοντες όσον αφορά την θνητότητα της νόσου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο χρόνος διπλασιασμού του CA19.9 είναι < 6 μήνες.
Το εύρημα αυτό θεωρείται ότι έχει κλινική σημασία για την επιλογή των ασθενών για την χορήγηση συστηματικής θεραπείας (χημειοθεραπείας).
Ανάλογα ευρήματα έχουν ανακοινωθεί και από άλλους ερευνητές όσον αφορά την προγνωστική σημασία του CA19.9 στο μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς.
(*)Milman S, et al, Endocr Pract 2015
(**)Lorusso L, et al, Thyroid 2021 (In Press, Ahead of Print)
Comentários