top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και καρκινοεμβρυικό αντιγόνο


Τι είναι το καρκινοεμβρυικό αντιγόνο;

Το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο (CEA) είναι μία γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται φυσιολογικά από το έμβρυο.Εκκρίνεται από τα κύτταρα του εμβρυικού γαστρεντερικού συστήματος. Στους ενήλικες φυσιολογικά τα επίπεδά του κυμαίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές. Ωστόσο το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο τείνει να αυξάνεται σε περιπτώσεις κακοηθειών. Είναι μη ειδικός δείκτης. Για το λόγο αυτό δεν χρησιμοποιείται από μόνο του για τη διάγνωση του καρκίνου. Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς – καρκινοεμβρυικό αντιγόνο ποιά η χρησιμότητά του;

Καρκινοεμβρυικό αντιγόνο και μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς

Το καρκινοεμβρυικό αντιγόνο είναι περισσότερο γνωστό σαν καρκινικός (νεοπλασματικός) δείκτης σε καρκίνους του πεπτικού. Η ευρύτερή του χρήση αφορά τους ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, χρησιμοποιείται όχι για τη διάγνωση αλλά κυρίως για την παρακολούθηση των ασθενών αυτών μετά την θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.

Καρκινοεμβρυικό αντιγόνο και μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς

Ο πιο γνωστός καρκινικός δείκτης στον μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς είναι η καλσιτονίνη. Εκτός όμως από την καλσιτονίνη, και το καρκινοεμβρυικό αντιγόνο (CEA) αποτελεί έναν ιδιαίτερα χρήσιμο νεοπλασματικό δείκτη στον μυελοειδή καρκίνο.

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και καρκινοεμβυικό αντιγόνο-προγνωστική σημασία

Τα προεγχειρητικά επίπεδα καρκινοεμβρυικού αντιγόνου (CEA) στο αίμα των ασθενών με μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της πρόγνωσης της νόσου.

Γενικά, αύξηση των επιπέδων καρκινοεμβρυικού αντιγόνου (CEA) ορού παρατηρείται σε ποσοστό πάνω από το 50 % των ασθενών με μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς.

Επίπεδα CEA άνω των 30 mg/dL αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί έλεγχος της νόσου με την χειρουργική επέμβαση και μόνο.

Επίπεδα CEA άνω των 100 ng/mL πιθανότατα υποδηλώνουν εκτεταμένη διασπορά της νόσου. Η διασπορά αυτή μπορεί να αφορά τον τράχηλο (τοπικοπεριοχική διασπορά, κυρίως στους λεμφαδένες του τραχήλου, με ή χωρίς διήθηση των παρακείμενων ανατομικών στοιχείων). Μπορεί όμως να πρόκειται και για μακρινές μεταστάσεις.

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και επίπεδα καρκινοεμβρυικού αντιγόνου – παρακολούθηση ασθενών (follow-up)

Η παρακολούθηση των επιπέδων CEA (και καλσιτονίνης) ορού μετά την επέμβαση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την παρακολούθηση της εξέλιξης (πορείας) της νόσου.

H σταδιακή αύξηση των επιπέδων CEA (συνηθέστατα παράλληλα με αύξηση της καλσιτονίνης) υποδηλώνουν υποτροπή του καρκίνου.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αύξηση των επιπέδων CEA, που δεν συνοδεύεται από αύξηση της καλσιτονίνης, συνδυάζεται με περαιτέρω επιδείνωση της έκβασης της νόσου. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται σε αποδιαφοροποίηση του όγκου με ταυτόχρονη εμφάνιση μεταστατικής νόσου.


Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και καρκινοεμβρυικό αντιγόνο
1 Προβολή0 Σχόλια

Comments


bottom of page