top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς – Καλσιτονίνη και μεταστάσεις


Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς – καλσιτονίνη και μεταστάσεις: σύντομη εισαγωγή

Ο μυελοειδής καρκίνος είναι μία σπανιότερη (σε σχέση με το θηλώδες/θυλακιώδες καρκίνωμα) μορφή καρκίνου θυρεοειδούς. Η βιολογική του συμπεριφορά είναι περισσότερο επιθετική. Χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη πιθανότητα λεμφαδενικών και μακρινών μεταστάσεων.

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και καλσιτονίνη

Η καλσιτονίνη θεωρείται ειδικός νεοπλασματικός (καρκινικός) δείκτης για τη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς. Αυξημένα επίπεδα καλσιτονίνης σε ασθενείς με όζο θυρεοειδούς αποτελούν ένδειξη ότι μπορεί να υποκρύπτεται μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς. Εκτός όμως από τη διαγνωστικη αξία, τα επίπεδα καλσιτονίνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αξιολκόγηση της ύπαρξης μεταστάσεων στον μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς.

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και καλσιτονίνη – συσχέτιση με την πιθανότητα μεταστάσεων

Η ύπαρξη μεταστάσεων στους τραχηλικούς λεμφαδένες είναι πιθανή όταν τα επίπεδα CTN στον ορό είναι > 40 pg/ml (σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή) ή > 10 pg/mL (σε ασθενείς που υποβάλλονται σε επανεπέμβαση).

Μακρινές μεταστάσεις είναι πιθανές όταν τα επίπεδα CTN είναι > 150 pg/ml, υπάρχουν σε περισσότερους από το 50 % των ασθενών όταν CTN > 5000 pg/mL και υπάρχουν πρακτικά πάντα όταν CTN > 20.000 pg/mL. Τα επίπεδα CTN αυξάνονται όσο αυξάνεται ο αριθμός των μακρινών μεταστατικών εστιών (σε μία πρόσφατη μελέτη: επίπεδα CTN περί τα 1500 pg/ml σε ασθενείς με 1-2 μεταστατικές εστίες και περί τα 18.000 σε ασθενείς με 4 μεταστατικές εστίες).

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς, καλσιτονίνη και μεταστάσεις

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς, καλσιτονίνη και μεταστάσεις


0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page