Εισαγωγή
Ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς είναι μία σπανίότερη μορφή καρκίνου σε σχέση με το θηλώδη και θυλακιώδη (διαφοροποιημένο) καρκίνο θυρεοειδούς. Χαρακτηρίζεται από περισσότερο επιθετική βιολογική συμπεριφορά. Συχνά παρατηρούνται λεμφαδενικές μεταστάσεις που εμφανίζονται από τα αρχικά στάδια της νόσου. Δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Παρουσιάζεται υπερήλικας ασθενής (85 ετών) με μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς.
Παρουσίαση ασθενούς
Η ασθενής, ηλικίας 85 ετών, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς. Η ασθενής παρουσίαζε εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις.
Απεικονιστικός έλεγχος
Στο προεγχειρητικό υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε ευμεγέθης όζος διαστάσεων 32 χ 15 χιλ με εστίες ασβέστωσης και ηχομορφολογικούς χαρακτήρες συμβατούς με νεοπλασία. Ο όζος καταλαμβάνει περίπου το 70 % του λοβού και καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο (κάτω όριο εγγύς των δεξιών υποκλείδιων αγγείων). Στον αριστερό λοβό απεικονίσθηκε όζος 12.3 χιλ με καλοήθη μορφολογία.
Στον τράχηλο απεικονίσθηκαν εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις. Συγκεκριμένα υπήρχε λεμφαδένας 12 χιλ σε επαφή με τον κάτω πόλο του δεξιού λοβού, πίσω από το κατώτερο τμήμα της δεξιάς καρωτίδας και σφαγίτιδας (8 – 12 χιλ) και στην υπερκλείδια χώρα δεξιά (12 -15 χιλ). Συνυπάρχουν λεμφαδένες και στο επίπεδο ΙΙΙ (7 και 9 χιλ) καθώς επίσης και στο ανώτερο τμήμα της δεξιάς καρωτίδας και σφαγίτιδας στο επίπεδο του θυρεοειδούς χόνδρου (5 και 7 χιλ) και στο επίπεδο του διχασμού της καρωτίδας (18 χιλ).
Η αξονική τομογραφία θώρακα /άνω κοιλίας ήταν αρνητική για δευτεροπαθείς εντοπίσεις. Απεικονίζεται στις ανώτερες λήψεις του θώρακα ευμεγέθης όζος [κίτρινο βέλος] που καταδύεται στο μεσοθωράκιο πίσω από την κλείδα [μπλε βέλος]. Ο όζος παρεκτοπίζει προς τα αριστερά την τραχεία στην οποία προκαλεί κάποιου βαθμού στένωση [κόκκινο βέλος]).
Ορμονολογικός και βιοχημικός έλεγχος
Η ασθενής ήταν ευθυρεοειδική.
Επίπεδα καλσιτονίνης λίαν αυξημένα (>2000 pg/ml).
Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)
Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του όζου του δεξιού λοβού έδειξε ευρήματα συμβατά με μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς.
Χειρουργική επέμβαση
Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.
Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή και ακολουθεί τροποποιημένος ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου (επίπεδα ΙΙ έως VI).
Η επέμβαση εξελίχθηκε με δυσκολία λόγω της μεγάλης διόγκωσης του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς που καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο. Το κάτω όριο του δεξιού λοβού πλησιάζει σε μικρή απόσταση τα δεξιά υποκλείδια αγγεία. Η παρουσία λίαν ευμεγέθων παθολογικών λεμφαδένων δυσχεραίνει επίσης την επέμβαση. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε εν τω βάθει θέση σε σχέση με την δεξιά σφαγίτιδα και την δεξιά καρωτίδα (όπισθεν αυτών). Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τους χειρουργικούς χειρισμούς.
Παρά τις δυσκολίες αυτές, η επέμβαση ολοκληρώθηκε ομαλά.
Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.
Μετεγχειρητική πορεία
Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν ομαλή. Η ασθενής εξήλθε της κλινικής την 2η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.
Σχόλια
Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μόνη μέθοδο θεραπείας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ίαση των ασθενών με μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς. Και αυτό γιατί ο μυελοειδής καρκίνος δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ούτε στη θεραπεία καταστολής
Για τους λόγους αυτούς η επέμβαση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ριζική εξ αρχής. Θα πρέπει να γίνει πέραν της ολικής θυρεοειδεκτομής και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου. Η έκτασή του καθορίζεται από τα ιδιαίτερα ευρήματα στον κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η ριζική εξ αρχής επέμβαση διασφαλίζει την μέγιστη πιθανότητα ίασης του ασθενούς. Παράλληλα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μελλοντικής επέμβασης (επανεπέμβασης) για τυχόν υποτροπή της νόσου.
Αυτονόητη είναι η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού στις επεμβάσεις θυρεοειδούς.Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς μπορεί να εκτελέσει την πλέον κατάλληλη επέμβαση με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.
#χειρουργόςθυροειδούς #όζοιθυροειδούς #θηλώδες #μυελοειδές #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #όζος #μεταστάσεις #καρκίνωμα #όζοςθυροειδούς #λεμφαδένες #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #λεμφαδενικόςκαθαρισμός #θυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #θυροειδής #χειρουργός #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #όζοι #θυρεοειδεκτομή #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #όζοςθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς
Comments