top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Νόσος Graves και καρκίνος θυρεοειδούς – συνύπαρξη σε νεαρή ασθενή


Παρουσίαση ασθενούς

Καρκίνος θυρεοειδούς σε νεαρή ασθενή με διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσο Graves)- Η ασθενής, ετών 37, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση διάχυτης τοξικής βρογχοκήλης. Η ασθενής ήταν ευθυροειδική (υπό αγωγή με unimazole).

Προεγχειρητικό υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς, με απεικόνιση δύο μικρών όζων. Ο ένας όζος εντοπίζεται στον αριστερό λοβό με διαστάσεις 5.5 x 5.4 mm. Είναι συμπαγής υποηχογενής και με σαφή όρια. Ο άλλος όζος εντοπίζεται στον δεξιό λοβό. Είναι συμπαγής, υποηχογενής, διαστάσεων 8 x 7 mm.

Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες.

Δεν υπήρχαν παθολογικά ευρήματα στην ανατομική θέση των παραθυρεοειδών αδένων.

Χειρουργική επέμβαση – μετεγχειρητική πορεία

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής και υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά. Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν ομαλή. Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Ιστολογική εξέταση

Στην ιστολογική εικόνα αναδεικνύεται εικόνα διάχυτης υπερπλασίας συμβατή με τη διάγνωση της νόσου Graves. Στον αριστερό λοβό αναγνωρίζεται εστία θηλώδους καρκινώματος μεγαλύτερης διαμέτρου 5 mm, με θυλακιώδες πρότυπο ανάπτυξης. Το νεόπλασμα αναπτύσσεται ενδοπαρεγχυματικά χωρίς να διηθεί την κάψα του θυρεοειδούς.

Σχόλια

Παλιότερα εθεωρείτο ότι η ύπαρξη καρκίνου θυρεοειδούς σε ασθενείς με νόσο Graves ήταν αρκετά σπάνια (~ 2 %). Μάλιστα η διάγνωση της νόσου Graves εθεωρείτο ότι μπορούσε να καθησυχάσει τον ασθενή ότι δεν πάσχει από καρκίνο θυρεοειδούς.

Η παλιότερη αυτή άποψη αυτή πλέον δεν θεωρείται σωστή. Εκτιμάται ότι στους ασθενείς με νόσο Graves παρατηρούνται συχνά όζοι θυρεοειδούς (με συχνότητα 3-πλάσια σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό). Οι όζοι αυτοί γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να υποκρύπτουν καρκίνο θυρεοειδούς. Σήμερα εκτιμάται ότι ο κίνδυνος καρκίνου θυρεοειδούς στους ασθενείς με νόσο Graves’ είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τον μέχρι τώρα γενικά αποδεκτό ~ 2 % (περί το 4 – 5 %).

Ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στη νόσο Graves. Αν υπάρχει προεγχειρητικά υποψία για την ύπαρξη καρκίνου θυρεοειδούς σε ασθενή με νόσο Graves θα πρέπει να γίνεται η συνήθης διαγνωστική διερεύνηση. Αυτή περιλαμβάνει δύο κατά βάση εξετάσεις: λεπτομερές υπερηχογράφημα τραχήλου (με χαρτογράφηση λεμφαδένων) και -αν απαιτηθεί- παρακέντηση με λεπτή βελόνη και κυτταρολογική εξέταση. Είναι προφανές ότι η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς στη νόσο Graves’ έχει τεράστια κλινική σημασία για την επιλογή της σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης. Είναι προφανές ότι αν διαγνωστεί καρκίνος θυρεοειδούς σε ασθενή με νόσο Graves ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση (θυρεοειδεκτομή) και όχι συντηρητική αντιμετώπιση.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο υπερηχογραφικός έλεγχος των λεμφαδένων (χαρτογράφηση). Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η εκτέλεση εξ αρχής της σωστής επέμβασης. Έτσι διασφαλίζεται η βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς, αποφεύγοντας πιθανές επανεπεμβάσεις στο μέλλον.


Νόσος Graves και καρκίνος θυρεοειδούς - συνύπαρξη σε νεαρή ασθενή

Νόσος Graves και καρκίνος θυρεοειδούς - συνύπαρξη σε νεαρή ασθενή


0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page