top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Ολική θυρεοειδεκτομή για ύποπτο όζο θυρεοειδούς σε ασθενή με νοσογόνο παχυσαρκία – Ιδιαιτερότη


Παρουσίαση ασθενούς

Ολική θυρεοειδεκτομή και νοσογόνος παχυσαρκία – με αφορμή ασθενή με ύποπτο όζο θυρεοειδούς .- Παρουσιάζεται ασθενής, ετών 36, ο οποίος προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση όζου θυρεοειδούς. Η νοσογόνος παχυσαρκία διαγνώσθηκε στον εν λόγω ασθενή με βάση το σωματικό του βάρος και το ύψος. Το σωματικό του βάρος ήταν 158 kg και το ύψος του 175 cm. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ, Body Mass Index) ήταν 54. Με βάση την τιμή αυτή ο ασθενής τέθηκε η διάγνωση “νοσογόνος παχυσαρκία 3ου βαθμού” (ΒΜΙ > 40).

Πριν από τρεις περίπου μήνες (1.11.2019) αντιμετωπίσθηκε άλλος ασθενής με ανάλογο πρόβλημα (νοσογόνος παχυσαρκία, ανάρτηση σχετικού άρθρου στις 6.11.2019) .

Νοσογόνος παχυσαρκία και ύποπτος όζος – Προεγχειρητική εκτίμηση

Υπερηχογράφημα

Στο προεγχειρητικό υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε συμπαγής, μέτρια ανομοιογενής όζος, μεγίστης διαμέτρου 30 mm με περιφερική κυρίως αγγείωση. Ο όζος καταλαμβάνει τον κάτω πόλο του αριστερού λοβού και καταδύεται οπισθοκλειδικά, στο ανώτερο μεσοθωράκιο. Στον άνω πόλο του αριστερού λοβού απεικονίσθηκε μικρό κυστικό οζίδιο (4 mm).

Δεν παρατηρήθηκαν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες ούτε παθολογική διόγκωση των παραθυρεοειδών αδένων.

Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)

Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού παρακέντησης – αναρρόφησης με λεπτή βελόνη (FNA) του κυρίαρχου όζου έδειξε ευρήματα ύποπτα για θυλακιώδες νεόπλασμα (Bethesda IV), χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός NIFTP (μία ειδική μορφή θηλώδους νεοπλάσματος με εξαιρετικά καλοήθη βιολογική συμπεριφορά [Noninvasive follicular thyroid neoplasm with papillary-like nuclear features]).

O ασθενής ήταν ευθυρεοειδικός.

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε την 7.2.2020 σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

H νοσογόνος παχυσαρκία (αλλά όχι μόνο) δημιούργησε κάποιες ιδιαίτερες τεχνικές δυσχέρειες κατά τη διάρκεια της επέμβασης, κυρίως λόγω

-του σωματότυπου του ασθενούς (εξαιρετικά βραχύς τράχηλος, μυώδης ασθενής, νοσογόνος παχυσαρκία)

-της μεγάλου βαθμού διόγκωσης του αριστερού λοβού

-της δυσχερούς αποκόλλησης των δύο λοβών από την τραχεία (συνυπάρχουσα θυρεοειδίτιδα?).

Καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω και των παραθυρεοειδών.

Ο ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς ήταν ομαλή. Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Σχόλια

Η νοσογόνος παχυσαρκία έχει αποκτήσει ενδημικούς χαρακτήρες στις περισσότερες δυτικές χώρες. Πέραν των λοιπών σοβαρών προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει, η νοσογόνος παχυσαρκία μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά την εκτέλεση διαφόρων χειρουργικών επεμβάσεων. Ειδικά όσον αφορά τις επεμβάσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, οι δυσκολίες αυτές οφείλονται συνήθως:

I.Στον εξαιρετικά βραχύ τράχηλο που συχνά παρουσιάζουν οι ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία (κυρίως οι άρρενες). Στην περίπτωση του ασθενούς μας η απόσταση της σφαγιτιδικής εντομής του στέρνου από τον θυρεοειδή χόνδρο ήταν μόλις 2 εκ.

ΙΙ. Στη δυσκολία προσπέλασης του θυρεοειδούς, που συχνά βρίσκεται σε αρκετά εν τω βάθει θέση στον τράχηλο και στα πλάγια αυτού.

ΙΙΙ. Στη συχνή κατάδυση του κάτω πόλου των λοβών στο ανώτερο μεσοθωράκιο (πίσω από τις κλείδες και το στέρνο). Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην έλλειψη χώρου στον τράχηλο (βραχύς τράχηλος). Σαν αποτέλεσμα της σταδιακής αύξησης του μεγέθους των λοβών, οι κατώτεροι πόλοι αυτών συχνά επεκτείνονται και βρίσκουν χώρο καταδυόμενοι στο ανώτερο μεσοθωράκιο.

Η νοσογόνος παχυσαρκία έχει σαν αποτέλεσμα συνήθως την παράταση του χρόνου επέμβασης στους ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή / παραθυρεοειδεκτομή . Στους ασθενείς αυτούς είναι επίσης μεγαλύτερη η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών μετεγχειρητικά (νοσηρότητα της επέμβασης). Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της εμπειρίας του χειρουργού στην ενδοκρινική χειρουργική, ειδικά σε αυτή την ομάδα των ασθενών. Επίσης, η αξία της εμπειρίας και από την πλευρά του αναισθησιολόγου είναι αυτονόητη για την ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης. SURGERY 150 (5):950

Ολική θυρεοειδεκτομή για ύποπτο όζο θυρεοειδούς σε ασθενή με νοσογόνο παχυσαρκία

Ολική θυρεοειδεκτομή για ύποπτο όζο θυρεοειδούς σε ασθενή με νοσογόνο παχυσαρκία


#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #όζοιθυροειδούς #θηλώδες #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #όζος #μεταστάσεις #καρκίνωμα #όζοςθυροειδούς #λεμφαδένες #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #λεμφαδενικόςκαθαρισμός #θυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #θυροειδής #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #όζοι #θυρεοειδεκτομή #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #όζοςθυρεοειδούς #όζοιθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς

13 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page