top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Πολυοζώδης βρογχοκήλη – μπορεί να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς ;


Εισαγωγή

H απλή (μη τοξική) πολυοζώδης βρογχοκήλη είναι μία συνήθης καλοήθης πάθηση, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλαπλών όζων. Συνήθως οι όζοι αυτοί είναι διάσπαρτοι στο θυρεοειδικό παρέγχυμα και εντοπίζονται σε αμφότερους τους λοβούς. Το μέγεθός τους ποικίλλει. Η θυρεοειδική λειτουργία είναι φυσιολογική – σε αντίθεση με την τοξική βρογχοκήλη, που χαρακτηρίζεται από υπερλειτουργία του θυρεοειδούς. Μπορεί να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς στον ασθενή με απλή μη τοξική βρογχοκήλη;

Κλινικά σενάρια

Εν προκειμένω τα δύο πιθανά κλινικά σενάρια είναι δύο.

1ο σενάριο – προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου

Σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση τίθεται πριν ο ασθενής υποβληθεί σε επέμβαση για την απλή (μη τοξική) πολυοζώδη βρογχοκήλη (εφόσον υπάρχει ένδειξη).

Η διάγνωση αυτή τίθεται με βάση κάποια κλινικά και εργαστηριακά – απεικονιστικά ευρήματα.

Ύποπτα κλινικά ευρήματα

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  1. Συνοδός διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων

  2. Σκληράς υφής ψηλαφητές βλάβες του θυρεοειδούς

  3. Ψηλαφητή βλάβη καθηλωμένη στους γύρω ιστούς κλπ

Ύποπτα υπερηχογραφικά ευρήματα

Στο υπερηχογράφημα είναι δυνατόν να αναγνωριστούν κάποιοι όζοι με ύποπτους υπερηχογραφικούς χαρακτήρες, όπως:

  1. Μικροαποτιτανώσεις

  2. Ανώμαλα όρια-λοβωτή παρυφή

  3. Αυξημένη (χαοτική) εσωτερική αγγείωση

  4. Κατακόρυφος προσανατολισμός του όζου (“taller-than-wide”)

  5. Απεικόνιση συνοδού τραχηλικής λεμφαδενοπάθειας

  6. Εξωθυρεοειδική επέκταση κλπ

  7. Υπόνοια κακοήθειας δημιουργείται επίσης όταν υπάρχει ταχεία αύξηση του μεγέθους του όζου, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής είναι υπό θεραπεία καταστολής

Ύποπτα εργαστηριακά ευρήματα

Η σκοπιμότητα της μέτρησης καλσιτονίνης σε όλους τους ασθενείς με οζώδη θυρεοειδοπάθεια παραμένει αμφιλεγόμενη. Η καλσιτονίνη είναι νεοπλασματικός (καρκινικός) δείκτης χρήσιμος για τη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς. Αν λοιπόν μετρηθεί η καλσιτονίνη και βρεθούν αυξημένα τα επίπεδα της σε ασθενή με οζώδη θυρεοειδοπάθεια, τίθεται η διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς, ιδιαίτερα όταν η αύξηση αυτή είναι σημαντική.

Σε περίπτωση που υπάρχουν τα παραπάνω ευρήματα είναι δυνατόν ο ασθενής να υποβληθεί σε παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA, fine-needle aspiration) και κυτταρολογική εξέταση για την τεκμηρίωση της διάγνωσης πριν την επέμβαση (βλ. ξεχωριστή ανάρτηση).

2ο σενάριο – μετεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς

Στο σενάριο αυτό, ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση για την απλή μη τοξική πολυζώδη βρογχοκήλη και η διάγνωση του καρκίνου τίθεται τυχαία στην ιστολογική εξέταση (‘βιοψία’) του χειρουργικού παρασκευάσματος.

Πρόκειται για ένα όχι σπάνιο κλινικό σενάριο. Σε μελέτη μας [δημοσιεύθηκε στο περιοδικό J Postgrad Med 53(1); 23] διαγνώσθηκε καρκίνος θυρεοειδούς σαν τυχαίο εύρημα στην ιστολογική εξέταση σε ποσοστό 7.1 % των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ολική θυρεοειδεκτομή για θεωρούμενη απλή βρογχοκήλη.

Σχόλια

Τα παραπάνω αναδεικνύουν την μεγάλη σημασία του σωστού προεγχειρητικού ελέγχου των ασθενών με απλή μη τοξική οζώδη βρογχοκήλη. Η αναγνώριση των ευρημάτων που αναφέρονται παραπάνω θα πρέπει να δημιουργήσουν την υπόνοια για την συνύπαρξη καρκίνου θυρεοειδούς. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στον λεπτομερή προεγχειρητικό υπερηχογραφικό έλεγχο των λεμφαδένων (χαρτογράφηση). Η παρουσία τραχηλικής λεμφαδενοπάθειας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σωστά, στον ίδιο χρόνο με την θυρεοειδεκτομή. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, αποφεύγεται η πιθανότητα να χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί μελλοντικά σε νέα χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι τεχνικά δυσκολότερη, ταλαιπωρεί εκ νέου τον ασθενή και τον επιβαρύνει οικονομικά.


Πολυοζώδης βρογχοκήλη και καρκίνος θυρεοειδούς

Πολυοζώδης βρογχοκήλη και καρκίνος θυρεοειδούς


4 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page