Η διάγνωση του ‘κλασικού’ πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (ΡΗΡΤ) είναι βιοχημική και βασίζεται στα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και παραθορμόνης (ΡΤΗ) ορού. Τα βιοχημικά αυτά διαγνωστικά κριτήρια είναι γνωστά εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τα τελευταία εντούτοις χρόνια αρχίζουν να αναγνωρίζονται όλο και πιο συχνά δύο ξεχωριστές ‘παραλλαγές’ του ΡΗΡΤ, ο ‘νορμοορμονικός’ ΡΗΡΤ και ο νορμοασβεστιαιμικός ΡΗΡΤ. Τι κλινική σημασία έχουν οι δύο αυτές παραλλαγές; Πώς τίθεται η διάγνωση: ποιά η αντιμετώπισή τους;
Νορμοορμονικός ΡΗΡΤ
Οι ασθενείς με νορμοορμονικό ΡΗΡΤ παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου ορού (↑[Ca++]) και επίπεδα ΡΤΗ εντός των φυσιολοιγκών ορίων. Στους ασθενείς αυτούς, τα “φυσιολογικά” επίπεδα ΡΤΗ αντιπροσωπεύουν μία παθολογική απάντηση του οργανισμού στα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου ορού. Και αυτό γιατί το αναμενόμενο θα ήταν στην περίπτωση αυτή η καταστολή (μείωση) της ΡΤΗ ορού.
Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι ασθενείς με τον ΄κλασικό΄ ΡΗΡΤ. Παρά ταύτα, συχνά γίνονται λάθη, καθώς οι ασθενείς αυτοί δεν υποβάλλονται στον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο / παρακολούθηση και αντιμετώπιση της νόσου. Οι ασθενείς αυτοί επίσης σπάνια παραπέμπονται για επέμβαση λόγω του ότι ο γιατρός αποτυγχάνει ή καθυστερεί να διαγνώσει την πάθηση (ΡΗΡΤ).
Χωρίς την σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση, είναι πολύ πιθανή η ύπουλη εξέλιξη του νορμοορμονικού ΡΗΡΤ. Η εξέλιξη αυτή εκδηλώνεται αργότερα με την εμφάνιση εκδηλώσεων της νόσου όπως υπερασβεστιουρία, νεφρολιθίαση, απώλεια της οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση). Είναι επίσης πιθανή η εμφάνιση ακόμη βαρύτερων επιπλοκών όπως έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας (νεφρική ανεπάρκεια) και παθολογικά κατάγματα.
Νορμοασβεστιαιμικός ΡΗΡΤ
Οι ασθενείς με νορμοασβεστιαιμικό ΡΗΡΤ παρουσιάζουν φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου και αυξημένα επίπεδα ΡΤΗ ορού. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποκλείονται οι περιπτώσεις δευτεροπαθούς ΡΗΡΤ (συνήθως σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια).
Η φυσική πορεία (εξέλιξη) του νορμοασβεστιαιμικού ΡΗΡΤ παραμένει υπό διερεύνηση.
Προς το παρόν, τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν την διατύπωση σαφών οδηγιών όσον αφορά την αντιμετώπιση του νορμοασβεστιαιμικού ΡΗΡΤ.
Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός - παραλλαγές
#παραθυρεοειδών #χειρουργόςθυροειδούς #παραθυρεοειδούς #καρκίνοςπαραθυρεοειδούς #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #υπερπλασίαπαραθυρεοιδών #χειρουργόςθυρεοειδούς #αδένωμα #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #παραθυροειδών #παραθυροειδής #παραθυρεοειδεκτομή #παραθυροειδείς #παραθυροειδούς #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #αδένωμαπαραθυρεοειδούς #υπερπαραθυρεοειδισμός
Comments