Εισαγωγή
Πρωτοπαθής υπερπαραθυροειδισμός – Γιγάντιο καταδυόμενο αδένωμα παραθυρεοειδούς και εξαιρετικά υψηλή υπερπαραθορμοναιμία.- Η ασθενής ετών 48 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (υπερπαραθορμοναιμία ΡΤΗ = 1614 pg/ml [!!!], υπερασβεστιαιμία Ca = 13 mg/dl).
Προεγχειρητικός έλεγχος
Εντοπιστικός έλεγχος
Υπερηχογράφημα
Στο υπερηχογράφημα απεικονίζεται κάτωθεν του κάτω πόλου του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς ευμεγέθης υπόηχος σχηματισμός. Ο σχηματισμός αυτός έχει πτωχή εσωτερική αγγείωση, με ομαλή σαφή παρυφή, και διαστάσεις 45 x 27 mm. O εν λόγω σχηματισμός καταδύεται εντός του θώρακα επί τα εκτός της τραχείας και πίσω από την αριστερή κλείδα. Η υπερηχογραφική του εικόνα είναι συμβατή με ευμέγεθες αδένωμα παραθυρεοειδούς. Εντούτοις, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ευμεγέθους εξωφυτικού όζου του θυρεοειδούς.
Δεν παρατηρούνται παθολογικά ευρήματα στην ανατομική θέση των λοιπών παραθυρεοειδών ούτε από τον θυρεοειδή.
Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-MIBI (Sestamibi)
Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-MIBI (Sestamibi) παρατηρείται αυξημένη πρόσληψη του ραδιοφαρμάκου στην ανατομική θέση κάτωθεν του κάτω πόλου του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς.
Το εύρημα θεωρείται ύποπτο για αδένωμα παραθυρεοειδικού ιστού.
Υπερηχογράφημα άνω κοιλίας
Σημειώνεται η παρουσία νεφρολιθίασης και νεφρασβέστωσης.
Χειρουργική επέμβαση
Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία και μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Μετά από κινητοποίηση και ανάσπαση προς την μέση γραμμή του αριστερού λοβού προσεγγίζεται η ανατομική περιοχή που υποδεικνύεται από τον προεγχειρητικό εντοπιστικό έλεγχο.
Αναγνωρίζεται λίαν ευμέγεθες μόρφωμα με τις διαστάσεις που περιγράφονται στο υπερηχογράφημα. Έχει μακροσκοπικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα παραθυρεοειδούς. Το μόρφωμα βρίσκεται βαθιά στην αριστερή τραχειοοισοφαγική αύλακα. Καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο πίσω από την αριστερή κλείδα. Η κινητοποίησή του γίνεται με μεγάλη δυσκολία και με μεγάλη προσοχή. Μετά την προσεκτική παρασκευή και την πλήρη κινητοποίησή του γίνεται εκτομή ακέραιου του μορφώματος.
Η ταχεία βιοψία η οποία επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για παθολογικό παραθυρεοειδικό ιστό (αδένωμα).
Η διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης επιβεβαιώνει τη δραματική πτώση των επιπέδων αυτής (από 1614 pg/ml πριν την εκτομή σε 159 pg/ml μετά την εκτομή του αδενώματος, μείωση >>> 50 %).
Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του αριστερού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.
Μετεγχειρητική πορεία
Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά. Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.
Απόγευμα ημέρας επέμβασης PTH = 42 pg/ml Ca=12.3 mg/dl
1η μετεγχειρητική ημέρα PTH = 41 pg/ml Ca=10.5 mg/dl
Πρωτοπαθής υπερπαραθυροειδισμός - Γιγάντιο καταδυόμενο αδένωμα παραθυρεοειδούς και εξαιρετικά υψηλή υπερπαραθορμοναιμία
#παραθυρεοειδών #παραθυρεοειδούς #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #αδένωμα #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #παραθυροειδών #παραθυροειδής #παραθυρεοειδεκτομή #Σακοράφας #παραθυροειδείς #παραθυροειδούς #παραθυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #πρωτοπαθήςυπερπαραθυρεοειδισμός #ενδοκρινώναδένων #αδένωμαπαραθυρεοειδούς #υπερπαραθυρεοειδισμός
Comments