Εισαγωγή
Στην τοξική βρογχοκήλη η αρχική αντιμετώπιση συνίσταται στην προσπάθεια αποκατάστασης της θυρεοειδικής λειτουργίας με τη χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων. Εντούτοις, όχι σπάνια, μετά από μία αρχική φάση ανταπόκρισης παρατηρείται υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού. Η περαιτέρω αντιμετώπιση είναι είτε χειρουργική (ολική ή σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή) είτε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο δεν συνηθίζεται στην Ευρώπη, εφαρμόζεται όμως (αν και με μειούμενο ρυθμό) στην Αμερική.
Τοξική βρογχοκήλη - νόσος Graves & Θυρεοειδεκτομή -Πλεονεκτήματα
Άμεση και οριστική λύση του προβλήματος του υπερθυρεοειδισμού
Σχεδόν μηδενικό ποσοστό υποτροπής του υπερθυρεοειδισμού
Ταυτόχρονη αντιμετώπιση πιεστικών συμπτωμάτων από τα παρακείμενα όργανα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παρατηρηθούν σε περιπτώσεις μεγάλης διόγκωσης του θυρεοειδούς ή όταν συνυπάρχουν ευμεγέθεις ή πολλαπλοί όζοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να πιέζεται συνηθέστερα η τραχεία (με αποτέλεσμα την εμφάνιση δύσπνοιας) ή ο οισοφάγος (με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκαταποσίας). Στους ασθενείς με πιεστικά φαινόμενα που υποβάλλονται σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί αντίθετα να παρατηρηθεί επιδείνωση των φαινομένων αυτών στην αρχική φάση της θεραπείας.
Ταυτόχρονη αντιμετώπιση όζων για τους οποίους υπάρχει υποψία ή διάγνωση κακοήθειας
Βελτίωση τυχόν συνυπάρχουσας βαριάς οφθαλμοπάθειας. Τόσο τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα, όσο και η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί αντίθετα να επιδεινώσουν την θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια στη νόσο Graves’.
Είναι η πρώτη θεραπευτική επιλογή για τα παιδιά. Στα παιδιά, θεραπεία με αντιθυρεοειδικά φάρμακα συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό υποτροπής (μέχρι 80 %). Στα παιδιά, υψηλό επίσης είναι το ποσοστό υποτροπής του υπερθυρεοειδισμού και μετά θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.
Είναι ασφαλής θεραπευτική επιλογή για τις εγκύους (εφόσον γίνει στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης)
Είναι ασφαλής θεραπευτική επιλογή για τις γυναίκες στη φάση του θηλασμού (αντενδείκνυται η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, ενώ υπάρχουν ερωτηματικά και για την ασφάλεια της χορήγησης αντιθυρεοειδικών φαρμάκων σε αυτή την περίοδο)
Είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή για τις γυναίκες με υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού μετά από αρχική θεραπεία με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, οι οποίες προγραμματίζουν εγκυμοσύνη μέσα στους επόμενους 6 μήνες (σε αυτή την περίπτωση αντενδείκνυται η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο)
H ολική θυρεοειδεκτομή είναι μία ασφαλής θεραπευτική επιλογή εφόσον υπάρχει εμπειρία από την πλευρά του χειρουργού στην ενδοκρινική χειρουργική. Έχει αποδειχθεί ότι η συχνότητα επιπλοκών είναι μεγαλύτερη κατά 50 % όταν η θυρεοειδεκτομή γίνεται από χειρουργούς που εκτελούν λιγότερες από 25 θυρεοειδεκτομές ανά έτος.
Ο χρόνος νοσηλείας μετά θυρεοειδεκτομή είναι μία μόνο ημέρα. Η ανάρρωση από την επέμβαση είναι ταχύτατη (λίγες μόνον ημέρες). Αντίθετα, για να φανούν τα αποτελέσματα της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα έως και 6 μηνών
Comments