top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Υπερθυρεοειδισμός και συνυπάρχων καρκίνος θυρεοειδούς – επηρεάζεται η βιολογική συμπεριφορά


Υπερθυρεοειδισμός (νόσος Graves) – Πόσο συχνά συνυπάρχει καρκίνος θυρεοειδούς?

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, εθεωρείτο ότι ο υπερθυρεοειδισμός (νόσος Graves) είχε μία προστατευτική δράση όσον αφορά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς.

Εντούτοις, τις τελευταίες 3 δεκαετίες, υπάρχουν όλο και περισσότερες αναφορές στη βιβλιογραφία στις οποίες περιγράφεται μία υψηλότερη (σε σχέση με την παλιότερα αναμενόμενη) συχνότητα συνύπαρξης καρκίνου θυρεοειδούς στους ασθενείς με διάγνωση “υπερθυρεοειδισμός (νόσο Graves)”.

Στη σύγχρονη βιβλιογραφία, ο υπερθυρεοειδισμός (νόσος Graves) συνυπάρχει με καρκίνο θυρεοειδούς σε ποσοστά που ποικίλουν ευρέως, από 0.5 % έως και πάνω από 20 %. Η ευρεία αυτή διακύμανση οφείλεται προφανώς στις διαφορές που υπάρχουν στο σχεδιασμό των μελετών.

Υπερθυρεοειδισμός (νόσος Graves) και καρκίνος θυρεοειδούς-επηρεάζεται η βιολογική του συμπεριφορά ?

Από τη δεκαετία του 90 και εντεύθεν, σε αρκετές δημοσιεύσεις περιγράφεται όχι μόνο μία αυξημένη συχνότητα συνύπαρξης καρκίνου θυρεοειδούς και υπερθυρεοειδισμού (κυρίως νόσου Graves’), αλλά και μία πιο επιθετική βιολογική συμπεριφορά του καρκίνου στους ασθενείς αυτούς.

Η επιθετική αυτή βιολογική συμπεριφορά αποτυπώνεται στη βιβλιογραφία με διάφορους τρόπους, όπως με βάση:

-Το μεγαλύτερο μέγεθος του όγκου

-Την αυξημένη συχνότητα πολυεστιακής εντόπισης αυτού

-Την αυξημένη συχνότητα τοπικής διήθησης ιστών

-Την μεγαλύτερη συχνότητα λεμφαδενικών μεταστάσεων

-Την επιδείνωση της πρόγνωσης

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η μεταβολή των παραπάνω παραμέτρων δεν αποτελεί σταθερό εύρημα στις σχετικές μελέτες.

Μηχανισμός

Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι η TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) παίζει κομβικό ρόλο. Όπως είναι γνωστό, η TSH αποτελεί τον πιο ισχυρό διεγερτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του θυρεοειδικού παρεγχύματος (ιστού). Η ίδια αυτή διεγερτική δράση ισχύει και για τον καρκινικό ιστό (στους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς), που περιέχει λειτουργικούς υποδοχείς έναντι της TSH.

Επισημαίνεται ότι στους ασθενείς με νόσο Graves’ τα επίπεδα της TSH είναι ελαττωμένα (λόγω της υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς). Σε αυτούς όμως τους ασθενείς, την δράση της TSH μιμούνται κάποια αντισώματα (TSAbs, Thyroid-Stimulating Antibodies). Τα αντισώματα αυτά υπάρχουν στη νόσο Graves’ και μπορεί να διεγείρουν την ανάπτυξη και των καρκινικών κυττάρων μέσω του μηχανισμού της ενεργοποίησης των υποδοχέων της TSH.

Τελικό αποτέλεσμα του μηχανισμού αυτού είναι η εκδήλωση περισσότερο επιθετικής βιολογικής συμπεριφοράς του καρκίνου θυρεοειδούς που συνυπάρχει με τη νόσο Graves’.

Πρακτική σημασία

Παρά το ότι στη βιβλιογραφία δεν υπάρχει πλήρης ομοφωνία όσον τις μεταβολές της βιολογικής συμπεριφοράς του καρκίνου θυρεοειδούς που επιφέρει η συνύπαρξη νόσου Graves’, υπάρχουν κάποια πρακτικά συμπεράσματα που δεν θα πρέπει να παραβλέπονται:

• Η ανακάλυψη ενός όζου θυρεοειδούς σε ασθενή με νόσο Graves’ δεν θα πρέπει να αγνοείται.

• Δεν θα πρέπει να θεωρείται σήμερα ότι η νόσος Graves’ ‘προστατεύει’ από την ανάπτυξη καρκίνου θυρεοειδούς.

• Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ακολουθεί ο συνήθης προσεκτικός έλεγχος για τον αποκλεισμό της πιθανότητας να υποκρύπτεται καρκίνος. Σε αμφίβολα αποτελέσματα (και της κυτταρολογικής εξέτασης μετά παρακέντηση με λεπτή βελόνη [FNA]) θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης (ασχέτως της ένδειξης επέμβασης για τον υπερθυρεοειδισμό). Η ερμηνεία, εντούτοις, των ευρημάτων στην κυτταρολογική εξέταση στους ασθενείς αυτούς μπορεί να είναι δύσκολη αν έχει προηγηθεί λήψη αντιθυρεοειδικών φαρμάκων (συχνή περίπτωση) ή θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

J Otolaryngol-Head Neck Surg


Υπερθυρεοειδισμός και συνυπάρχων καρκίνος θυρεοειδούς - επηρεάζεται η βιολογική συμπεριφορά του?

Υπερθυρεοειδισμός και συνυπάρχων καρκίνος θυρεοειδούς - επηρεάζεται η βιολογική συμπεριφορά του?


#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #όζοιθυροειδούς #θηλώδες #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #καρκίνωμα #όζοςθυροειδούς #νόσοςGraves #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #θυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #θυροειδής #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #διάχυτητοξικήβρογχοκήλη #όζοι #θυρεοειδεκτομή #τοξικήβρογχοκήλη #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #όζοςθυρεοειδούς #όζοιθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς

3 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page