Εισαγωγή
Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός συνηθέστατα (85 %) οφείλεται σε μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς.
Σήμερα, χάρη στις προόδους της σύγχρονης απεικόνισης, είναι πολύ συχνά δυνατός ο εντοπισμός της ακριβούς θέσης του αδενώματος πριν την χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητικός εντοπισμός).
Ο προεγχειρητικός εντοπισμός επιτυγχάνεται κυρίως με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος και του σπινθηρογραφήματος θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών (Tc-99m sestamibi scan).
Υπερπαραθυρεοειδισμός και αμφοτερόπλευρη διερεύνηση τραχήλου
Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχε η δυνατότητα προεγχειρητικού εντοπισμού, κατά την επέμβαση καταβάλλονταν προσπάθεια για την αναγνώριση και των τεσσάρων παραθυρεοειδών αδένων. Αυτό σήμαινε την ανάγκη χειρουργικών χειρισμών και στις δύο πλευρές του τραχήλου (δεξιά και αριστερά). Αναγκαστικά, η χειρουργική τομή ήταν μεγαλύτερη. Μέσω της τομής αυτής ήταν δυνατή η οπτική αναγνώριση του/των παθολογικού (-ών) παραθυρεοειδών αδένων και η αφαίρεσή τους. Η επέμβαση αυτή ήταν γνωστή σαν αμφοτερόπλευρη διερεύνηση τραχήλου.
Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην δυνατότητα ακριβούς και αξιόπιστου προεγχειρητικού εντοπισμού, εφαρμόζεται η ελάχιστα επεμβατική (εκλεκτική, στοχευμένη) παραθυρεοειδεκτομή (Minimally Invasive Parathyroidectomy [MIP], targeted / selective parathyroidectomy)(έχει παρουσιαστεί σε προηγούμενη ανάρτηση).
Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-Έχει θέση σήμερα η αμφοτερόπλευρη διερεύνηση του τραχήλου;
H ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή έχει επικρατήσει της αμφοτερόπλευρης διερεύνησης του τραχήλου καθώς έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική αμφοτερόπλευρη διερεύνηση του τραχήλου.
Παρά ταύτα υπάρχουν και σήμερα κάποιες περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστεί η χειρουργική αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού να χρειαστεί να γίνει με την αμφοτερόπλευρη διερεύνηση του τραχήλου και όχι με την ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εξής:
Ι.Όταν οι εξετάσεις προεγχειρητικού εντοπισμού δεν απεικονίζουν ένα μονήρες αδένωμα ή απεικονίζουν αμφοτερόπλευρες βλάβες.
ΙΙ.Όταν πρόκειται για κληρονομικό πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Στις περιπτώσεις αυτές δεν ευθύνεται για τη νόσο ένα μονήρες αδένωμα, αλλά υπάρχει συνηθέστατα προσβολή περισσοτέρων του ενός παραθυρεοειδών αδένων (multiglandular disease). To ίδιο ισχύει για ασθενείς μικρής ηλικίας (< 30 ετών) με υποτιθέμενο σποραδικό υπερπαραθυρεοειδισμό, καθώς σε κάποιους από αυτούς είναι πιθανόν να υπάρχει γενετικό υπόβαθρο και άρα προσβολή πολλαπλών αδένων.
ΙΙΙ.Όταν συνυπάρχει ταυτόχρονη θυρεοειδοπάθεια για την οποία θα απαιτηθεί θυρεοειδεκτομή στον ίδιο χρόνο με την παραθυρεοειδεκτομή. Αυτό συμβαίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό (~ 40 %)
IV.Σε έγκυες γυναίκες όπου αποκλείεται η χρήση του σπινθηρογραφήματος (sestamibi scan) λόγω ραδιενέργειας. Εντούτοις, αν το υπερηχογράφημα (από έμπειρο και αξιόπιστο ακτινολόγο) αναδεικνύει την ύπαρξη μονήρους αδενώματος υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης με την ελάχιστα επεμβατική προσπέλαση (ΜΙΡ)
V.Σε ασθενείς με υπερπαραθυρεοειδισμό που είναι σε αγωγή με λίθιο. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να υπάρχει προσβολή πολλαπλών παραθυρεοειδών αδένων (multiglandular disease).
VI.Σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή (ΜΙΡ) χωρίς εντούτοις να είναι δυνατή η ανεύρεση του αδενώματος.
Η τελευταία -ιδιαίτερα- ένδειξη υπογραμμίζει την αξία της εμπειρίας του χειρουργού στην χειρουργική των παραθυρεοειδών. Ο χειρουργός εν προκειμένω θα πρέπει να είναι έτοιμος και σε θέση να εφαρμόσει όχι μόνο την ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή (ΜΙΡ), αλλά και την αμφοτερόπλευρη διερεύνηση του τραχήλου, αν και όταν αυτό απαιτηθεί.
Τέλος, η αμφοτερόπλευρη διερεύνηση του τραχήλου ενδείκνυται στον τριτογενή υπερπαραθυρεοειδισμό (τυπικά σε νεφροπαθείς ασθενείς). Αυτό οφείλεται στο ότι στους ασθενείς αυτούς υπάρχει διάχυτη υπερπλασία και των τεσσάρων παραθυρεοειδών αδένων.
Υπερπαραθυρεοειδισμός, αμφοτερόπλευρη διερεύνηση τραχήλου και ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή
#παραθυρεοειδών #χειρουργόςθυροειδούς #παραθυρεοειδούς #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #χειρουργόςθυρεοειδούς #αδένωμα #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #παραθυροειδής #παραθυρεοειδεκτομή #Σακοράφας #παραθυροειδείς #παραθυροειδούς #παραθυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #πρωτοπαθήςυπερπαραθυρεοειδισμός #ενδοκρινώναδένων #αδένωμαπαραθυρεοειδούς #υπερπαραθυρεοειδισμός
Comentarios