top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

Υπερπαραθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη: διάγνωση σε λεχωίδα γυναίκα, βάσει των εξετάσεων στο πρόωρο νε


Ιστορικό

Υπερπαραθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη: διάγνωση σε λεχωίδα γυναίκα, βάσει των εξετάσεων στο πρόωρο νεογνό της.-Η ασθενής, ηλικίας 35 ετών, πριν από δύο μήνες απέκτησε το δεύτερό της παιδί. Λόγω προωρότητας, το νεογνό νοσηλεύθηκε για λίγες ημέρες σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ) για προβλήματα που σχετίζονται με την προωρότητά του. Στα πλαίσια του ελέγχου στον οποίο υποβλήθηκε το νεογνό κατά τη νοσηλεία του στη ΜΕΝΝ, διαπιστώθηκε βαριά υποασβεστιαιμία. Με βάση τα αποτελέσματα του περαιτέρω ελέγχου διαγνώσθηκε πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός στη μητέρα στην εγκυμοσύνη.

Διαγνωστική διερεύνηση

Εργαστηριακός έλεγχος

Για το λόγο αυτό συστήθηκε έλεγχος επιπέδων ασβεστίου και παραθορμόνης στη λεχωίδα μητέρα του. Διαπιστώθηκε υπερπαραθορμοναιμία και υπερασβεστιαιμία (τιμές παραθορμόνης και ασβεστίου στη μητέρα 208 pg/ml και 11.4 mg/dl, αντίστοιχα). Έτσι διαγνώστηκε ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (που προφανώς υπήρχε στην εγκυμοσύνη).

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Εντοπιστικός έλεγχος

Ο προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος περιελάμβανε σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-sestamibi και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.

Στο σπινθηρογράφημα παρατηρήθηκε περιοχή στο ύψος του άνω πόλου του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς και όπισθεν αυτού που προσλαμβάνει και κατακρατεί το sestamibi.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε σε επαφή με το οπίσθιο τμήμα του άνω πόλου του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς υποηχογενές μόρφωμα διαστάσεων 16,5 x 3,5 mm με ήπια εσωτερική αγγείωση και χαρακτήρες αδενώματος του αριστερού άνω παραθυρεοειδούς.

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός – Χειρουργική αντιμετώπιση

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η ασθενής υποβλήθηκε σε ελάχιστα επεμβατική αριστερά άνω παραθυρεοειδεκτομή (minimally invasive parathyroidectomy). Αρχικά γίνεται ανάσπαση προς την μέση γραμμή του αριστερού λοβού και με ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς αναγνωρίζεται, παρασκευάζεται και κινητοποιείται το μόρφωμα που περιγράφεται παραπάνω στον εντοπιστικό έλεγχο. Βρίσκεται στην θέση που περιγράφεται στον εντοπιστικό έλεγχο, έχει τις διαστάσεις που περιγράφονται σε αυτόν, και έχει μακροσκοπικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Το μόρφωμα αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία η οποία επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Μετά την εκτομή του αδενώματος ακολουθεί διεγχειρητική μέτρηση επιπέδων παραθορμόνης οπότε διαπιστώνεται η δραματική πτώση των επιπέδων αυτής (από 208 σε 26 pg/ml).

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται στη φάση αυτή.

Μετεγχειρητική πορεία

H ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.

Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν ομαλή.

Απόγευμα ημέρας επέμβασης: Παραθορμόνης 3 pg/ml, Ασβέστιο 9.6 mg/dl.

Η ασθενής εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Υπερπαραθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη – Σχόλια

Τα αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης στο αίμα της μητέρας – λόγω της εισόδου μέσω του πλακούντα στην εμβρυική κυκλοφορία – είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση υποασβεστιαιμίας στο νεογνό της. Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός διαγνώσθηκε με αυτό τον τρόπο στη μητέρα του παιδιού,

Η νεογνική υποασβεστιαιμία μπορεί να διαφύγει της προσοχής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ανιχνεύθηκε λόγω του εργαστηριακού ελέγχου του πρόωρου νεογνού στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών. Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός της μητέρας θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη σαν ένα διαγνωστικό ενδεχόμενο σε περίπτωση που διαγνωστεί νεογνική υποασβεστιαιμία.


Υπερπαραθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη: διάγνωση σε λεχωίδα γυναίκα, βάσει των εξετάσεων στο πρόωρο νεογνό της

Υπερπαραθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη: διάγνωση σε λεχωίδα γυναίκα, βάσει των εξετάσεων στο πρόωρο νεογνό της


2 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page