top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Σακοράφας

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – Εικόνες από μία άλλη (όχι τόσο μακρινή) εποχή


Ιστορικό

Ο ασθενής ηλικίας 70 ετών προσέρχεται για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκινώματος θυρεοειδούς.

Πριν από 40 χρόνια είχε υποβληθεί σε αφαίρεση όζου ‘ μεγέθους μεγάλου καρύου’ (όπως περιγράφεται στην ιστολογική που παρουσιάζεται για ιστορικούς πλέον λόγους) από τον κάτω πόλο του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς.

Η ιστολογική εξέταση του αφαιρεθέντος όζου έδειξε ότι επρόκειτο για καλοήθη (κολλοειδή) όζο του θυρεοειδούς αδένα.

Παρούσα νόσος

Σε τυχαίο πρόσφατο υπερηχογραφικό έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη όζου με ύποπτους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες. Ο όζος έχει διάμετρο 12 περίπου χιλ και εντοπίζεται στο δεξιό λοβό του θυρεοειδούς.

O ασθενής υποβλήθηκε σε υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνη (Ultrasound [US] Guided Fine-Needle Aspiration [FNA]). H κυτταρολογική εξέταση του υλικού της παρακέντησης έθεσε τη διάγνωση του θηλώδους καρκινώματος θυρεοειδούς (Bethesda VI). Ο ασθενής προγραμματίζεται για χειρουργική επέμβαση.

Σχόλια

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν (πριν από 40 περίπου χρόνια) η εκτομή του όζου ήταν μία διαθέσιμη και αποδεκτή – όπως φαίνεται – θεραπευτική επιλογή για τους χειρουργούς της εποχής εκείνης. Σήμερα, η μικρότερη αποδεκτή έκταση θυρεοειδεκτομής (για επιλεγμένες παθήσεις) είναι η λοβεκτομή (συνδυάζεται με ισθμεκτομή). Θα πρέπει εντούτοις να έχει κανείς υπόψη του ότι στην περίπτωση της λοβεκτομής είναι πιθανή η εμφάνιση όζων (καλοήθων ή κακοήθων) και στο υπόλειμμα του θυρεοειδικού παρεγχύματος (ετερόπλευρο λοβό). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε άτομα μικρής ηλικίας που έχουν μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης (όπως συνέβη και στην περίπτωση του ασθενούς μας). Είναι αυτονόητο ότι η ολική θυρεοειδεκτομή είναι μονόδρομος όταν -πέραν του κυρίαρχου (dominant) όζου – συνυπάρχουν και άλλοι μικρότεροι όζοι στον ετερόπλευρο λοβό. Η ολική θυρεοειδεκτομή, όταν επιλέγεται με τα σωστά κριτήρια, προσφέρει οριστική λύση σε μία μεγάλη ποικιλία παθήσεων του θυρεοειδούς (καλοήθων και κακοήθων).

Η εμπειρία του χειρουργού στη χειρουργική του θυρεοειδούς έχει σημασία προκειμένου να:

1.Επιλεγεί η σωστή επέμβαση, ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε συγκεκριμένου ασθενούς, ώστε να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημά του

2.Εκτελεστεί η επέμβαση με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν την εμφάνιση επιπλοκών


Χειρουργική Θυρεοειδούς - εικόνες από μία όχι τόσο μακρινή εποχή

Χειρουργική Θυρεοειδούς - εικόνες από μία όχι τόσο μακρινή εποχή

1 Προβολή0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page